Те все още имат шанс да участват в Зимните олимпийски игри

Върнаха състезателните права на 28 руски спортисти, наказани, заради допинг. Арбитражният съд в Лозана отмени решението на Международния олимпийски комитет, който наказа с доживотна забрана 38 атлети, заради допинг по време на Олимпийските зимни игри в Сочи преди 4 години.

Съдът в Лозана прецени, че предоставените доказателства не са достатъчни, за да се установи нарушение за 28-те спортисти. Отмяната на наказанията разгневи Олимпийския комитет.

169 руски спортисти ще участват на Олимпиадата в Пьонгчанг

„Това може да даде сериозно отражение на бъдещата борба срещу допинга. Затова Международният Олимпийски комитет ще анализира решението много внимателно и ще обмисли действията си, включително и обжалване пред Швейцарския федерален съд”, заяви Марк Адамс, говорител на МОК.

След решението, пред 28-те руски състезатели се отваря шанса да участват на Игрите в Пьонгчанг, които започват след 8 дни. Но трябва да бъдат поканени.

МОК със строги изисквания за екипировката на руските олимпийци

„Резултатът от решението обаче не означава, че тези 28 атлети ще бъдат поканени на Игрите. Това, че санкцията им е отменена не им дава привилегията да бъдат поканени”, коментира Марк Адамс, говорител на МОК.

Измежду спортистите, чиито санкции бяха напълно отменени са 4-ма олимпийски шампиони от Сочи и носители на общо 15 медала.

Кои са спортните постижения през 2017 г.?

„Наистина се надяваме, че решението на  Международният Олимпийски комитет ще бъде в полза на всички чисти атлети, които са си спечелили и имат правото да се състезават на Олимпиадата”, каза Павел Коболков, министър на спорта на Русия.

Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви, че борбата за правата на руските спортисти е оправдана и тя ще продължи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.