Директорката на детското заведение е уволнена

Уволнена е директорката на детска градина "Брезичка" в Бургас заради сигнала за насилие от страна на възпитателки над деца в една от групите. Това съобщи заместник-кметът по образование в общината Йорданка Ананиева.

Защо се стигна до крясъци и бой в детска градина в Бургас?

Събка Недева е освободена от поста заради това, че не е оказала контрол върху педагозите. Отстранена от работа е и помощник-директорката Ваня Стоянова, а напуснала по собствено желание е възпитателката Милена Иванова, срещу която е подаден сигнал в прокуратурата. Другата учителка Весела Петрова е в болнични, но като се върне на работа, също ще понесе своята административна отговорност.

Какви са последствията за децата след проява на агресия срещу тях?

Мерките в детската градина се наложиха, след като в социалните мрежи беше пуснат клип, на който се вижда как учителки бият и обиждат възпитаниците си.

АГРЕСИЯ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Крясъци и удари спрямо 4-годишни деца (ВИДЕО)

Местата на отстранените от работа ще бъдат заети от работещи в градината. Една от учителките в момента е в отпуск, но той ще бъде прекратен, за да може тя да започне работа още в понеделник.

БОЙ, СКУБАНЕ И КРЯСЪЦИ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Какви ще са наказанията?

От понеделник детската градина ще има временно изпълняващ длъжността директор. След това ще се обяви конкурс за нов директор и нов състав. От началото на другата седмица с децата започват работа психолози. 

От градината в Бургас отказали видеонаблюдение

До десет дни трябва да приключи проверката за сигнала на насилие над деца в детската градина, казаха от Районната прокуратура в Бургас.

Психолог и монтиране на видеокамери - това са само част от мерките, които общината в Бургас предприе в детска градина "Брезичка", след публикуваните видеокадри с насилие над деца.

Междувременно днес се появиха нови записи, вероятно правени със същата скрита камера, на тях обаче не се вижда нищо скандално. Майката, която подаде сигнала до NOVA, се оплака, че получила заплахи от директорката на градината, че ще бъде съдена.

„От днес влиза психолог в градината, по график ще работи индивидуално с децата от групата, както и с колегията, разбира се”, обясни Йорданка Ананиева, зам. кмет на Община Бургас.

Започва и изграждането на видеонаблюдение, което досега възпитателките от клипа не приемали

„Да не искаха, не искаха да бъдат поставени камери. Съжалявам за всичко случило се в детската градина”, каза директорката Събка Недева.

Въпреки това от понеделник Събка Недева няма да е директор на градината.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.