В интернет вече се разпространяват кадри, показващи насилието

Шокиращи кадри с насилие в детска градина в Бургас. Видеото е заснето със скрита камера, след като много от децата започнали да се оплакват. Районната прокуратура в Бургас, вече се самосезира, последваха и две оставки. На какво са били подложени децата в градина „Брезичка”. 

ЗАРАДИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ПРИЕМ: Уволниха директор на детска градина

Кадрите не са подходящи за хора, чувствителни към тежки сцени

В интернет вече се разпространява видео, заснето със скрита камера, показващо насилието спрямо децата. На кадрите се вижда как част от децата са удряни, чуват се крясъци, а един от малките дори е наречен "тъпунгер". 

В детската градина разбрали за случващото се в групата на 4-годишните именно от това видео. Родителите признаха, че досега не са подавали сигнали срещу нито една от двете възпитателки в клипа. 

Едно от децата в групата е 4-годишната Ани.

„Тя се оплакваше от госпожата, която на записа се вижда, че е с една голяма тояга, както ми казваше: „Госпожата ни бие с тоягата и с линията”, разказва Мария Гюзелева, майката на малката Ани.

От тормоза се оплаквали много деца в групата. 

„Видях едни синини по краката и той ми обясни, че госпожата го бие с пръчката, защото не може да си изпълни задачата”, разказва майката Ирена Дукова.

„Снощи ми сподели, че е удрян по главата, понеже вчера е бил наказан. След като видях видеоклипа, съм много разстроена къде пращаме нашите деца”, коментира Мария Евтимова, майка на едно от децата в градината.

От кадрите се вижда, че насилието не е заснето само в един ден.

Директор на детска градина в София: Уволниха ме заради доноси

Преди две години тази учителка била наградена от кмета на Бургас за професионализма си. С изричното уточнение - по предложение на ръководството на градината. Днес си е подала оставката. А директорката на ОДЗ „Брезичка” Събка Недева разказва, че провинилата се учителка не дала обяснения по повод инцидента, но била разстроена и плакала.

Другата възпитателка от клипа твърди, че насилие нямало. Не е подала оставката си, а се консултирала с юристи.

Фрапиращи нарушения при приема в детска градина в София

„Няма шамари, а пръчката правим танц на колашари с 21 пръчки. Това е мъжки танц. Даже се вижда на телевизора как децата гледат, а ние показваме стъпките, това е просто прецедент”, разказва Светла Петрова, преподавател в ОДЗ „Брезичка”.

Градината със сигурност напуска помощник-възпитателката, която  безучастно гледа в телефона си, докато учителката крещи на децата.

„Кой ще плаща на тези деца за психолог, защото според мен тези деца имат нужда от психолог. Това е психически и физически тормоз в ранно детско развитие”, на мнение е Мария Гюзелева, чието дете посещава същата детска градина.

По случая са сезирани Прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. В градината е започнала проверка от общината. В срок до 10 дни в Прокуратурата трябва да бъдат представени всички доклади на институциите, за да може наблюдаващият прокурор да прецени има ли основание за образуването на досъдебно производство. 

Малко преди 19 часа тази вечер стана ясно, че директорът на детсктото заведение ще бъде освободена от длъжност считано от понеделник. А другата възпитателка - Светла Дмиитрова, която днес отказа да подаде молба за напускане, е излязла в болничен. От общината обаче са категорични, че тя също ще бъде освободена от длъжност, веднага след завръщането й от работа. 

NOVA публикува кадрите, заснети със скрита камера в детска градина. Предупреждаваме, че кадрите не са подходящи за хора, чувствителни към тежки сцени.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.