Кои са признаците, които трябва да засилят вниманието на родителите?

Шокиращи кадри с насилие в детска градина „Брезичка” в Бургас. Видеото е заснето със скрита камера, след като много от децата започнали да се оплакват. Районната прокуратура в Бургас, вече се самосезира, последваха и две оставки.

АГРЕСИЯ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Крясъци и удари спрямо 4-годишни деца (ВИДЕО)

Какво следва след подобно отношение към децата? Ниска самооценка и склонност към самоунищожение. Това са само част от последствията, до които може да доведе насилието, категорични са психолозите. Травмите могат да са краткосрочни, но има и такива, които оставят отпечатък върху психиката за години напред.

Краткосрочните могат лесно да бъдат разпознати от родителите - загуба на апетит, проблеми със съня и концентрацията, промяна в поведението. По-тежките могат да доведат до агресия, криминални прояви, рисково поведение и хранително разстройство.

От градината в Бургас отказали видеонаблюдение

„Ако забележим някаква необичайна промяна в поведението на детето - отказ от желание да играе с други деца, плачливост, нежелание за хранене, при някои деца може да се появи и нощно напикаване. Това са някои от признаците, които трябва малко да засилят вниманието на родителите, да видят какви са източниците. След време или след години, ако се насложат тези детски травми с други събития, които се преживяват, биха могли да се отразят върху цялостното функциониране на човека като трудно осъществяване на контакти с други хора, поведение извън нормата на обществото. При други може да е точно обратното - засилено търсене на одобрението на хората”, коментира случая психологът Елена Пенчева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.