Има ли начин да се премахне двойният стандарт в храните в Европа?

70% от средствата за здраве в Европа отиват за лечение на  хронични заболявания. Колко от тях са свързани с качеството на живот и храната, която консумираме? Има ли достатъчно европейски закони, които да гарантират предлагането на качествена и чиста храна и ако има, защо в България продължават да се предлагат продукти с различен състав от тези в Западна Европа, но от една и съща марка. Какво ядат децата ни и кой контролира добавките в храната им?

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?

„Контролът върху качеството на храните, тяхната безопасност и състав, е възложен на националните органи. А когато става въпрос за двоен стандарт, например, един продукт от една и съща марка се продава с различни съставки в Берлин, Виена и София, каквото изследване сме правили в институцията и се окаже, че продуктът в България има отклонение, в крайна сметка националният орган е този, който трябва да прецени дали това е допустимо отклонение или става въпрос за хранителна измама”, коментира в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Храните в училище – да са според качеството, а не цената

„Голяма част от майките нямат представа какво е позволено и какво не е позволено да се включва в бебешките и детските храни. Аз съм убедена, че храните за децата ни са безопасни. Има много строго европейско законодателство по отношение на съставките, добавките”, коментира проф. Стефка Петрова – специалист по хранене и диететика.

По думите й в храните, предназначени за деца до 3-годишна възраст, няма добавки, които да са притеснителни за здравето на малчуганите.

„Майките трябва да бъдат спокойни по отношение на безопасността на детските храни”, добави проф. Стефка Петрова.

СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ: Какво ядат децата в и около училище?

„В наше изследване установихме повече картофи в едно пюре за сметка на по-малко моркови, което също може да е плюс или минус. Но една майка очаква, че когато купи едно пюре от дадена марка, то е същото като пюрето във Виена или в Берлин. Ние изследвахме храни от България, Австрия и Германия и установихме отклонения в млякото и какаото в детските десерти. А цените в София са по-високи отколкото в останалите европейски столици”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

И заяви, че лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни продукти под една и съща марка, но с различни съставки. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.