Диетолог: Хормонално третираните меса може да оставят трайни увреждания у подрастващите

България трябва да включи качеството като критерии при обществените поръчки за детски храни в училищата и детските градини. Препоръката направи Джон Райън от Главната дирекция “Здравеопазване” към Европейската комисия. В училищата и детските градини в България се правят обществени поръчки за храните. Основният критерий обаче е ниската цена. Така в много случаи заради парите страда качеството на менюто.

Храните в училище – да са според качеството, а не цената

„Много често качеството може да се определи и с ниска цена. Всичко идва от надценката в лавките и заведенията, в които се хранят децата”, коментира пред NOVA диетологът Огнян Симеонов.

По думите му проблемът с храната в училищата и детските градини е изключително наболял.

Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?

„Не само Джон Райън, но и всички специалисти у нас твърдим от години, че храненето там трябва да се промени”, допълни той.

„В момента децата се хранят с лъскави неща, които са желирани, генномодифицирани, а това е нездравословно”, коментира диетологът.

Двоен стандарт при качеството на храните за Източна и Западна Европа?

По думите му проблем е и че не се знае дали кашкавалът и маслото, използвани за закуските в учебните заведения, не са имитиращи продукти. Те са евтини, защото се слагат некачествени и вредни за здравето съставки. На този фон се слага и надценка на продукта.

Хормонално третираните меса може да оставят трайни увреждания у подрастващите. В пилешкото има хормон на растежа и така децата се развиват в много ранна възраст. На някои момичета цикълът идва още на 9-10-годишна възраст”, поясни още Огнян Симеонов.

СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ: Какво ядат децата в и около училище?

Затлъстяването също е голям проблем. За да се избегнат тези проблеми, родителите трябва да разговарят с децата си и да им създадат традиции на хранене. Симеонов изрази надежда препоръките, направени от Европейската комисия, да дадат резултат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.