Специализантите получиха увеличение на заплатите, но са длъжни да работят най-малко 2 години в Полша

Новият полски министър на здравеопазването Лукаш Шимовски успя да сключи споразумение с лекарите специализанти, слагайки край на конфликта, продължаващ вече четири месеца, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. 

Ще затвори ли врати единствената детска кардиологична болница?

Полското правителство направи отстъпки, след като се изправи пред стачка на специализантите, които искат увеличаване на бюджета за здравеопазване и на заплатите им. Специализантите получиха увеличение на заплатите, но в замяна на това са длъжни след получаването на лекарската си специалност да работят най-малко 2 години в Полша. 

Единствената детска клиника за сърдечни аномалии е застрашена

За да се запази разликата между заплатите на специалистите и специализантите, ще бъдат увеличени и заплатите на лекарите специалисти. 

УНИКАЛНА ЗА БЪЛГАРИЯ ОПЕРАЦИЯ: Лекари спасиха жена с огромна аневризма

Мерките влизат в сила на 1 юли. Те целят да помогнат в борбата с изтичането на млади лекари към западни страни, където могат да получават по-голямо заплащане, отколкото в родината си. В Полша има недостиг на лекари. Младите специализанти получават основна заплата от 500 до 700 евро и си набавят допълнителни средства чрез извънреден труд. Някои работят до 12 часа на ден, припомня "Франс прес". 

НА СЪД: Пациенти недоволстват от правилата за лечение в чужбина

Властите направиха отстъпки и по бюджета за здравеопазване, обещавайки, че той ще достигне 6 на сто от БВП през 2024 г., една година по-рано от предвиденото. Стачкуващите млади лекари искаха той да достигне 6,8 на сто до три години. 

Протестното движение на полските лекари започна на 2 октомври с гладна стачка във вестибюла на болница във Варшава, припомня "Франс прес". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.