Смяташе се, че въпросното племе е изчезнало при идването на испанците

Археолози от университета в Копенхаген, Дания, установиха, че племената таино - коренното население на Карибските острови, не са измрели вследствие на колонизацията на европейците, както се смяташе досега, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт. 

“Без багаж“ в древния град на маите Паленке

Племената таино били открити от Христофор Колумб през 1492 г. Смята се, че те измрели в резултат на експанзията на испанските конкистадори през 17-и век, когато започнали да страдат от донесени от чужденците болести и принудителната експлоатация в плантациите, разказва БТА.

"Малкият Помпей" във Виен - изключителна археологическа находка

Учените открили в "Пещерата на проповедника" на остров Елеутера, който е част от архипелага Бахамски острови, гробове на лукаяни - коренни жители, които са родственици на таино. Специалистите извлекли добре съхранена ДНК от зъб на жена, живяла през периода 8-10 век. Оказало се, че лукаяните са генетично близки със съвременните представители на араваките - индиански племена, които живеят в Южна Америка. 

Проклятието на фараоните ли пази гробницата и саркофага на Тутанкамон? (ВИДЕО)

Освен това, що се отнася до живеещите на Карибските острови племена, близки с пуерториканците се оказаха именно лукаяните. Това показва, че независимо от въздействието, което европейците оказали върху културата на местното коренно население, някои групи таино оцелели и се кръстосали с колонизаторите. 

Древна ДНК разказва историята на заселването в Америка

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.