Изгубено ли е доверието между родители и учители – вижте тази седмица, в 19.20 ч., след централната емисия на Новините на NOVA

Детските градини на фокус в „Темата на NOVA”. Случаите на агресия от учители над деца станаха всекидневие. Родители превръщат децата си в тайни агенти, с цел да разберат какво се случва зад стените на яслата и градината. Чутото и видяното от записите шокира обществото. Чия е отговорността и превръщат ли се децата в жертва на конфликти?

Бащата на държаните в плен деца лъгал полицията, че ходят на училище

Родители срещу учители. Два враждуващи лагера от двете страни на оградата. Обща ли е отговорността за възпитанието на децата? И кой носи вината, ако последното липсва?

"Трябва да има правила, защото децата сега достатъчно са глезени, тъй като са презадоволени от всичко”, казва директорката на 7 ОДЗ „Детелина” Ксения Семизорова.

Слагат видеонаблюдение в училищните дворове в Бургас

Родител пък, разказва, че детето му плаче, щом чуе за детска градина.

„Напоследък външната врата на детската градина се превърна не само във физическа бариера между децата и родителите им, но и в основна пречка в отношенията между родители и учители. И все по-често отглеждането на деца извън дома им изглежда не като помощ, а като война. Сблъсък, в който основното въоръжение носят децата. Войната вече се води през социалните мрежи и медиите. В Темата на NOVA търсим пробойните в системата, довели до загубата на доверие и уважение", споделя Ивомира Пехливанова, репортер на NOVA и автор на Темата.

„Българските учители са до не малка степен разочаровани от картината на учителя, която се създаде в ролята на човек, който е виновен за всички недъзи на системата”, каза Юлиян Петров от синдикат „Образование”.

В една държавна детска градина има камери в групите. 14 групи – 14 камери и 14 хиляди лева от бюджета на градината. Достъп до записите обаче има единствено директорът.

Родители от Велико Търново срещу насилието в детските градини

Директорката разказва, че записите се връщат, ако има някакъв проблем с дете и родителят му иска да го види.

Липсата на видеонаблюдение кара родителите да търсят успокоението другаде. Интернет предлага различни по големина, цена и продължителност на записа устройства. С тях на практика може да се сдобие всеки. Могат ли обаче от жертва родителите, разкрили по този начин насилие над детето им, да се превърнат във виновници? Оказва се, че да.

МОН реши: Няма да слагат камери в детските градини

Член 32 от Конституцията е категоричен -  "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран и записван без неговото изрично съгласие". Освен в предвидените в закона случаи. Записите на учители, дори и при съмнение за насилие, не са сред изключенията. Това на практика превръща родителите в престъпници. През 2017-а с писмо до регионалните управления на образованието в страната просветния министър Красимир Вълчев прикани директорите да докладват в МВР и прокуратурата всеки случай на тайно записан учител.

Целия репортаж на Ивомира Пехливанова гледайте в "Темата на NOVA" в неделя, след централните новини.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.