Катастрофи, блокада на границите, затворени училища и домакинства без ток

България - в снежна блокада. След 24 часа почти непрекъснат снеговалеж стотици закъсали по пътищата, десетки села без ток, десетки затворени училища в цялата страна и блокирани граници. Властите призоваха хората да не пътуват и да слязат от колите си.

"Моята новина": Зимата през обектива на зрителите

В 26 области в страната е обявен оранжев код за силни снеговалежи, а в две – Смолян и Кърджали, е обявен червен код. 89 машини почистваха през целия ден регионалната пътна мрежа в цялата Смолянска област.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В капана на снега още преди обяд попаднаха два камиона на магистрала „Тракия”. Катастрофата не взе жертви, но стана причина за километрична опашка. Масово тировете по магистралата буксуваха без вериги. Регионалният министър отбеляза, че за пореден път неподготвени тежкотоварни камиони създават проблем за целия трафик.

„Не може няколко тира да блокират половин България. Лично аз съм недоволен от това, което видях в Пазарджишка област. Ще има наказани, този път не само от снегопочистващи фирми, а и от администрацията”, заяви Николай Нанков.

41 училища са затворени заради влошена пътна обстановка

Смолянско за часове потъна в сняг, дълбок над 40 сантиметра. По улиците на Чепеларе общинските служители чистят от сутринта. Малко по на Юг, по пътя между Чепеларе и Смолян, полицията задължи всички да поставят вериги.

СЪВЕТИ ОТ ЕКСПЕРТ: Как да шофираме в тежки условия?

На косъм от пропастта се оказаха трима френски туристи на път към Рилския манастир. Заради виелиците шофьорът загубил контрол над колата. Младежите се оказали в безизходица и чакали край пътя няколко часа.

Автомагистрала „Хемус” в участъка в област Шумен е затворена, както и в някои от планинските проходи са въведени строги ограничения, съобщават от АПИ.

Десетки населени места са без ток заради снеговалежа

В София снегът не спира да вали повече от 24 часа. На територията на столицата през целия ден почистват и продължават да почистват над 180 машини, а по данни на снегопочистващите фирми повече от 1020 души почистват тротоари, подлези и спирки.

Приоритетно снегорините почистват опасни и стръмни участъци в София

Заради снежните навявания през деня се е наложило частичното затваряне на бул. „България”, „Цариградско шосе” и Южната дъга, за да бъде възможно почистването. 10 полета от и за Летище София бяха анулирани през днешния ден

И докато цялата почистваща техника работи по основните булеварди, в Центъра за градска мобилност са получили над 300 сигнала от граждани за проблем с градския транспорт. Заради бедствието трамвай закъса в центъра на София, наложи се граждани да помагат, за да потегли. Тъй като с приоритет са големите булеварди, основен проблем останаха малките улички. Недоволни останаха и шофьорите.

ЗАРАДИ СНЕГА: Затвориха ГКПП "Кулата" за камиони (ВИДЕО)

Кметът на София уверява, че снегопочистването ще продължи, докато има нужда.

„Веднага, след като се почисти, отново започва натрупването на сняг. Прогнозата е също за продължаване на тежката ситуация в следващите дни, така че наистина и аз моля всички граждани да се движат, подготвени за движение при зимни условия”, призова Йорданка Фандъкова.

ЗИМАТА В СЕВЕРОЗАПАДА: Недостиг на снегорини и прекъснат ток на места (ВИДЕО)

От Инспекцията по труда съветват работодателите да осигурят на работниците си подходящо работно облекло, по-чести почивки, средства за защита от замръзване и дори промяна на типа работа, ако се налага.

Двуметрови преспи и в Северозападна България. По пътищата в района буквално за минути се образуват навявания. Аварираха десетки коли и камиони. Снежната покривка в Оряхово е вече 30 см. В капана на снега се оказаха и два служебни автобуса на АЕЦ „Козлодуй”.

Движението по главен път Е79 между Ботевград и Враца беше спирано няколко пъти заради аварирали тирове, а от полицията пропускаха тежките камиони само с вериги. Най-тежка през целия ден беше ситуацията в Оряхово. Огромни преспи затвориха основните пътища към близките села. Причината – липсата на снегозащитни съоръжения, които да спират навяванията.

Над 1800 машини чистят пътищата в страната

Два автобуса с пътници също аварираха, пътниците обаче бяха извозени - този път с тежка техника. Силен вятър скъса два далекопровода и остави без ток за няколко часа хората от село Селановци и част от Оряхово.

Блокада от камиони преди границата ни с Румъния. В Русенско има напълно затворени пътища. Опашка от тирове се образува, тъй като движението по пътя до град Бяла бе забранено за автомобили над 12 тона. Тежка бе и ситуацията на други две важни артерии – пътя за Разград и Силистра.

Снегорини не липсваха, макар по някога да бяха с вдигнати гребла, въпреки натрупания сняг. Силният вятър и снегонавяванията принудиха властите да затворят за камиони главните пътища от и за Русе. През целия ден пътуването в района на Русе и Разград отнемаше три пъти повече време от нормалното.

Репортери: Николай Василковски, Наталия Герджикова, Ивета Шилигарова, Мартин Георгиев

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".