Най-големи проблеми създава снегът в областите Варна, Добрич, Шумен и Силистра

Тежка обстановка в Североизточна България заради снега. Най-големи проблеми има в областите Варна, Добрич, Шумен и Силистра.

Частично бедствено положение е обявено в община Главиница, област Силистра, където пътищата са непроходими. Частичното бедствено положение ще остане в сила, докато бъдат разчистени основните пътища.

Докога ще продължи да вали сняг?

През нощта магистрала „Хемус” беше затворена от Шумен до Варна, но тази сутрин движението е възстановено.

СНЕЖНА БЛОКАДА: Каква е обстановката във Варненска област?

Две села в община Каспичан все още са откъснати от света без ток и вода и се правят опити да се отвори пътят до тях, за да се отстранят авариите. В Община Каолиново всички пътища са затворени от дълги двуметрови преспи. В Шуменско към момента е проходима само републиканската пътна мрежа.

През нощта са спасявани хора, които потеглили на път, въпреки предупреждението на властите да не пътуват. Отишлите на помощ пожарникари също затънали в преспите. Наложило се да вадят и тях.

Затвориха части от АМ "Хемус" и АМ "Тракия" заради снегонавяванията (ВИДЕО)

През цялата нощ екипи на пожарната и спасители са евакуирали хора, закъсали с колите си по пътищата във Варненска и Добричка област. Няма данни за пострадали, все още има населени места без електричество.

Североизточна България остана в снежен капан през цялата нощ. Закъсали тирове и автомобили са вадени от преспите. В Добричко над 60 души са били евакуирани, десетки са спасени от автомобилите си, помогнато е на родилка в село Лозенец. От полицията съобщават, че има временно настанени хора в района на Добрич и Каварна, сред спасяваните попаднали и румънци. Някои били ескортирани до границата.

В област Варна най-тежко е положението в района на Ветрино, Суворово и Вълчи дол.

Усложнената обстановка принуди няколко души да останат в центровете, създадени в малките населени места, а в две от селата - Новаково и Куманово, прекараха цялата нощ без ток.

„69 снегорина работят на територията на област Варна, това са на областното пътно, без общинските машини. 17 са само на магистрала „Хемус”, обясни Стоян Пасев, областен управител на Варна.

В града обстановката постепенно се нормализира. Трима бездомници са настанени в приют, почистването на пътната мрежа продължава.

"Моята новина": Зимата през обектива на зрителите

Сложна е обстановката в Русе и региона. Снежната покривка е над 30 сантиметра, а вятърът образува преспи. Две общини в русенска област обявиха бедствено положение. Затворени са основи входно-изходни участъци, дори транспортът в града се движи трудно.

Втори ден не спират снеговалежите в Русе. Придвижването на хора и коли по улиците е изключително трудно, а тротоарите са непроходими. За да отиде на работа или пък да отвори път към офиса си, всеки се оправя сам.

Отменени бяха учебните часове във всички училища в русенско до 1 март. 25 снегорина се опитват да пробият пътищата към най-близките села до Русе

„Населени места без ток и вода няма и това е добрата новина в тази тежка обстановка. На фирмата, която се занимава със снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа, сме поставили задача днес до населените места на община Русе да има проходими пътища, по които те да бъдат снабдявани със стоки от първа необходимост и да има достъп на линейки пожарни и други автомобили на единната спасителна система”, заяви Спасимир Димитров-община Русе.

Пътищата от Русе към Варна и Силистра са затворени. Пропускат се само леки коли в посока София.

СЪВЕТИ ОТ ЕКСПЕРТ: Как да шофираме в тежки условия?

От 7 часа сутринта вече е отворена за движение и в двете посоки магистрала „Тракия” в участъка Ветрен-Карнобат. Все още остават затворени за тежки камиони проходите Слънчев бряг-Обзор и Ришки проход в частта му Шумен-Карнобат. На територията на Бургаска област няма бедстващи хора. Без електричество - напълно или частично, са около 20 села в областта, като в момента екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на авариите.

В областта през изминалата нощ са работили 65 снегорина, които са използвали  около 600 тона сол и пясък Въпреки това много от водачите са категорични, че пътищата са в лошо състояние.

Десетки училища са затворени заради влошена пътна обстановка

Студът и снегът затвориха десетки училища в страната. В дървена ваканция от вчера са учениците от няколко училища в Разград, Силистра и Тутракан. Днес и утре няма да има учебни занятия и в Стара Загора, Враца, Добрич и Лозница, както и в няколко общини в област Варна. Дървена ваканция до 1-ви март е обявена и в пет общини в област Смолян. До края на седмицата без учебни часове ще са и учениците от Бяла.

Заради обилен снеговалеж в дървена ваканция от днес са децата в две община Руен и село Тополица, община Айтос.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.