най-тежка бе зимната обстановка в Смолянско, където бе обявен код "червено"

В края на февруари истинската зима най-сетне дойде. А с нея и снежните неволи - затворени пътища, задръствания, катастрофи, селища без ток и дървена ваканция за десетки училища.

Жълт код в 27 области за ниски температури във вторник

Затворена е магистрала „Хемус” край Варна. В момента е невъзможен достъпът между Варна и Шумен. В района на пътен възел „Каспичан” движението е спряно до границата на област Варна. Пътят Варна-Добрич все още е отворен, но е забранен за превозни средства над 12 тона. По пътя Варна-Бургас също има проблеми в района на село Горица.

"Моята новина": Зимата през обектива на зрителите

Изключително тежка е обстановката в Добрич и Шумен. Властите предупреждават да не се пътува, освен при крайна нужда. Остават затворени училищата на територията на община Варна, в общините Суворово, Аксаково и Девня, а в Бяла - до 2-ри март. На територията на община Варна работят 43 снегорина. Има дежурни, които са готови да се отзоват при нужда, но властите все пак предупреждават да не се пътува.

КОД "ЗИМА": България - в плен на снега (ОБЗОР)

Силен вятър и сняг блокираха и АМ „Тракия” между Карнобат и Бургас. От 20:30 тази вечер този район е затворен и в двете посоки. Снеговалежът все още продължава, а бурният вятър е причина за снегонавявания и намалена видимост. Забранено е движението за тежкотоварни камиони над 12 тона в участъка от Обзор за Варна, както и Дюленски проход. Затворен е пътят Средец-Елхово заради няколко катастрофи. АМ „Тракия” ще бъде отворена най-рано утре в светлата част.

Около 100 българи блокирани в Рим заради лошото време

Освен по двете магистрали към Източна България, почти невъзможно е придвижването и в Русенско. Затворени са трасетата Русе - Разград и Русе - Силистра, както и цялата третокласна пътна мрежа в областта.  От Пътната агенция призоваха шофьорите да не тръгват с колите си през нощта и утре, освен ако не е наложително.

Закъснели и отменени полети на летище София

Най-тежка беше обстановката в Смолянско, където имаше червен код за опасно време. Предупрежденията на АПИ все още важат за Смолянска и Кърджалийска области. През целия ден в Родопите валя сняг, като в Смолян той достигна до 40-50 см, а по високите места в Кърджалийска област има снегонавявания от 1 метър и повече.

СЪВЕТИ ОТ ЕКСПЕРТ: Как да шофираме в тежки условия?

Критики към снегопочистването имаше много, но основно те бяха по АМ „Тракия” в района на Пазарджик, където имаше и сериозни проблеми.  Още преди обяд два камиона попаднаха в капана на снега на „Тракия”. В инцидента нямаше жертви, но все пак той стана причина за километрична опашка. Това съвсем не е изолиран случай. Масово тировете по магистралата буксуваха без вериги. Регионалният министър отбеляза, че за пореден път неподготвени тежкотоварни камиони създават проблем за целия трафик.

Тежка зимна обстановка в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Смолянско за часове потъна в сняг, дълбок над 40 сантиметра. По улиците на Чепеларе общинските служители чистят от сутринта. Малко по на юг, по пътя между Чепеларе и Смолян полицията задължи всички да поставят вериги. На косъм от пропастта се оказаха трима френски туристи на път към Рилския манастир. Заради виелиците шофьорът загубил контрол над колата. 

Репортери: Искра Урумова, Цеца Алексова, Николай Василковски

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.