Леденият фронт беше наречен "Сибирска мечка", "Снежното оръжие" и "Москва-Париж"

Холандските власти забраниха плаването по прочутите амстердамски канали, за да ги превърнат в достъпни за жителите ледени пързалки, предаде Асошиейтед прес. Сковаващият студ, обхванал голяма част от Европа, не пощади и холандската столица, където за последен път хората караха кънки по замръзналите канали през 2012 г. Властите наредиха да се затворят шлюзовете, за да се образува лед, като се забави движението на водата, съобщава БТА.

Отменени са полетите от София до Варна и обратно

Макар още да няма достатъчно лед, а метеоролозите да прогнозират затопляне през уикенда, представител на властите каза, че се прави всичко възможно жителите и гостите на Амстердам да покарат зимни кънки по каналите. От Балтика до Средиземноморието, Европа остава в плен на мразовитото време, дошло от Сибир и взело 20 жертви за четири дни, посочва Франс прес.

КАПАНИТЕ НА ЗИМАТА: Как да реагираме на пътя?

Студената вълна, която британските медии нарекоха "Звяра от Изтока", в Холандия кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие", а във Франция - "Москва-Париж", буди опасения за здравето на най-уязвимите, бездомниците или възрастните хора, и причинява проблеми в транспорта.

Сняг и студ сковаха Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

От петък досега в резултат на студовете са починали най-малко 19 души: деветима в Полша, трима във Франция, четирима в Литва, двама в Румъния и един в Италия.
От единия до другия край на Европа живакът в термометрите спада. В Рим падна сняг за първи път от шест години, а на по-малко от 100 км от Венеция (в Долина Камполуцо, на 1768 м надморска височина) в нощта срещу неделя беше регистрирана температура от минус 40 градуса по Целзий. В шведска Лапландия вчера бяха измерени минус 39,6 градуса, а в австрийския ски курорт Флатниц - 25,4 градуса под нулата, което е рекорд за февруари.

В СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ: Предстои най-мразовитият период за тази зима

На връх Цугшпице - най-високият в Германия, с височина 2962 м, - през изминалата нощ температурата е паднала до минус 30,5 градуса, рекорд за последните над 100 години в този период от годината. 

ФАКТИ:

- На 7 февруари силен снеговалеж блокира жп транспорта в Париж и затрудни обществения транспорт.

* На 15 декември сняг покри египетските пирамиди за пръв път от 112 години насам.

* На 18 февруари тръгна нов средиземноморски циклон.

* На 26 февруари падна сняг в Рим за пръв път от 2012г. насам и затвори училища и Колизеума. 

* На 26 февруари лошото време обхвана цяла Европа и отмени полети в Швеция, Италия, Дания, Холандия, Норвегия, България и Германия.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.