Сред арестуваните са алжирци, сирийци, тунизиец и палестинец

Полицията в Гърция задържа 11 членове на организирана престъпна група, занимавала се с кражби, купуване и препродаване на европейски паспорти на граждани на трети страни. Това информира БГНЕС, цитирайки европейската полицейска агенция Европол, оказала подкрепа при разследването.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Международните паспорти да са валидни 10 години

Мащабната специализирана операция е проведена в областта Атика на 25 февруари. Арестувани са 11 души: шестима алжирци, трима сирийци, тунизиец и палестинец.

В седем жилища са извършени обиски, открити са 939 документи, две трети от които са въведени в европейската база данни като загубени или откраднати. Полицията е иззела и 30 000 евро в брой, автомобил, в който е имало апаратура за подправяне на документи, фалшиви лични карти, печати,чекове и голям брой цифрови устройства.

За първи път у нас мъж получи статут на "лице без гражданство"

В хода на разследването полицията установява, че групата се е занимавала с кражба на документи в Европа от минувачи, пътници в градския транспорт и от паркирани автомобили. Документите били продавани на лица от трети държави на различни цени в зависимост от това коя страна е издала документа и доколко има прилика между купувача и законния собственик на документа. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.