В храма над криптата и в страничните галерии са монтирани 34 мраморни мемориални плочи

Къде държат костите на смелите мъже, загинали в битките за свобода?

Патриарх Кирил: Няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за другите (ВИДЕО)

Храм-паметникът в Шипка е изграден изцяло с дарения от Русия. Император Александър II стартира кампания за набиране на средства за построяването на православен храм в подножието на Балкана в Южна България за вечно поменуване на воините, паднали във войната 1877–78 година. И това се случва. След много премеждия и подготовка храмът е открит през 1902г. Под него е изградена крипта, която трябва да е храм костница.

140 години от Освобождението на България

Криптата остава празна с определени 17 празни общи гробове. През 1947г. предстоятелят на храма започва преписка за осъществяване на основното намерение при изграждането на храма. Препогребването на мощите се осъществява 55 години след изграждането на храма в гр. Шипка. 
 
Първоначално за криптата е изграден специален иконостас, който стои там 20 години. През 1977 е махнат и заменен с мраморна скулптура на страдаща и опечалена майка. След основната реконструкция на храма през 2002 иконостасът е върнат в криптата. 

ПАМЕТНИЦИТЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО - ГАЛЕРИЯ

В храма над криптата и в страничните галерии са монтирани 34 мраморни мемориални плочи, на които със златни букви са изсечени имената 18 491 души, загинали в боевете.

Специално място е отделено на българското опълчение – на четири плочи са записани 451 имена на загиналите опълченци.

ВСИЧКО ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.