Според Николай Кокинов обвинението ще се развие по-благоприятно за доктора

„Твърде много хора се изказваха и произнасяха присъди, без да познават фактологията по случая. Очевидно е малко по-различна”. Така бившият градски прокурор на София Николай Кокинов коментира случая със задържания за убийство лекар в Пловдив.

„Интересното е, че прокуратурата приема факта, че има противоправно и непосредствено нападение по отношение на лекаря. Въпрос на доказване е дали ще остане тази квалификация, или ще се приеме, че докторът не е превишил пределите на отбраната”, коментира Кокинов.

Лекарят на излизане от ареста: Аз не съм престъпник (ВИДЕО)

Срещу д-р Иван Димитров вече са повдигнати две обвинения - за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежание на оръжието и патроните, с които е застрелял крадеца. Пистолетът все още не е открит

Кокинов коментира и варианта, ако бъдат доказани обвиненията за прикриване на следи и лъжесвидетелстване.  

Прокуратурата: Лекарят, убил рецидивист, дебнал жертвата (ВИДЕО)

„Когато е в позиция на обвиняем има право да говори каквото си ще, за да се защитава. Единственият уязвим момент по отношение на лекаря е незаконното оръжие. Очевидно, че е било незаконно, след като не твърди, че има законно такова. Според мен, може би, квалификацията по отношение на превишаване на пределите на неизбежната отбрана ще претърпи някакво развитие”, заяви Кокинов.

Според него винаги има опасност да прозвучи и обвинение „умишлено убийство”.

Предишна жертва на убития крадец от Пловдив говори пред NOVA

„Но след като прокуратурата приема в момента тази компромисна ситуация и повдига, бих казал, компромисно обвинение, смятам, че обвинението ще се развие по-благоприятно за лекаря”, заяви Кокинов.

Що се отнася до обществения интерес и възможността той да повлияе на обективността на съда и прокуратурата, Кокинов заяви, че се надява това да не се случи.

„Надявам се да не повлияе, но хората са прави за себе си, тъй като усещат дефицит на справедливост. Битовата престъпност се шири в твърде големи мащаби, разкриваемостта е почти нулева, санкциите са още по-малки. Заради това, предполагаме, че и този лекар е предприел тия отчаяни мерки, за да защити имуществото си”, коментира Кокинов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.