Докторът все пак ще излезе от ареста

Обрат по случая със задържания за убийство на крадец д-р Иван Димитров в Пловдив. Според прокуратурата лекарят е дебнал Жоро Джевизов-Плъха в продължение на половин час, преди да стреля по него, а след това се опитал да прикрие следите от извършеното престъпление.

Умишлено не е подал сигнал на телефон 112, въпреки че виждал как жертвата се готви да обере гаража му. Виждайки Димитров пред вратата на гаража, Джевизов започнал да го замеря с различни предмети. Един от тях наранил глезена на медика. Крадецът се опитал да избяга, а лекаря изстрелял целия пълнител на пистолета си срещу него. Убил го е само един изстрел от упор. Куршумът засегнал белия му дроб.

Предишна жертва на убития крадец от Пловдив говори пред NOVA

След като жертвата напуснала двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следите от кръв и да събере гилзите. Впоследствие двамата обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал крадецът. След като не успели да го открият, докторът се прибрал в дома си. Отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет.

На сутринта обвиняемият молил собствениците на два обекта в близост до кооперацията му да изтрият записите от охранителните камери.

Медикът е направил пълни самопризнания. Срещу него са повдигнати две обвинения, но мярката му за неотклонение ще бъде изменена в "подписка". Димитров ще отговаря пред съда за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежание на оръжието и патроните, с които е застрелял крадеца. Пистолетът все още не е открит.

Изменям мярката не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства. Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, каза на брифинг прокурор Георги Пенев.

Съпругата и децата на медика не били в дома им по времето на извършване на престъплението (през нощта на 1 срещу 2 март). Те били в къща в съседното село Крумово.

Вълна от протести в подкрепа на лекаря, убил рецидивист (ОБЗОР)

Към момента няма данни Димитров и Джевизов да са се познавали.

Ако бъде признат за виновен, д-р Димитров може да получи присъда от 8 години затвор.

Случаят предизвика вълна от протести в няколко града през последните дни. Хората се събраха в защита на д-р Димитров, с искане за свобода за задържания, както и промяна на закона така, че да самозащитата да не се смята за убийство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.