Бисер Петков подчерта, че повереното му министерство се ръководи от принципа за социална справедливост

Социалният министър Бисер Петков каза в "Здравей, България", че обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките й форми. Той заяви, че повереното му министерство се стреми в политиките си да се ръководи от принципа за „социална справедливост”. Той отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция за системата на оценка на работоспособността, ще ги лиши от средства.

СЛЕД 2 ГОДИНИ БИТКА: Майка си върна децата, отнети от социалните (ВИДЕО)

„Споменатата бройка на хора, които ще бъдат засегнати от тази концепция, е някаква интерпретация, която не възприемам”, заяви той.

„Тази концепция няма за цел да отнема придобити права”, подчерта той за реформата в ТЕЛК. И добави, че концепцията има за цел да подобри медицинската експертиза.

„Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза”, каза той.

РОДИТЕЛСКИ ОТПУСК: 4 месеца допълнително, докато детето навърши 12 години

„Сега в момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, заяви социалният министър.

Петков подчерта, че става въпрос за нов подход, в който водещо е „социалното”. Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд. Бисер Петков заяви, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

Децата, държани като заложници, вече са настанени в институции

„За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, които процентът им на трайно загубена работоспособност, е завишен”, каза социалният министър.

„Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, подчерта министър Петков.

Бащата на държаните в плен деца лъгал полицията, че ходят на училище

Той призна, че се създава  впечатление, че институциите вървят след събитията, когато става въпрос за нашумелите случаи на насилие в училища, детски градини и други подобни.

Петков коментира и случая на жена от Сливен, която две години се съди с властите, след като те й отнемат трите деца.

„Настаняването в приемни семейства е една от мерките за закрила, която се прилага при констатация, че децата са в риск или живеят в лоши условия, както е в случая. Да, всъщност приемните семейства в България са професионални в огромната си част”, каза той.

Хората с увреждания излизат на протест

Той подчерта, че въпросът дали да се отделят пари за подкрепа на биологичните родители или да се търсят приемни семейства, ще бъде отсъден. Министърът изказа мнение, че в такива случаи финансовата помощ трябва да е насочена към семейството, което би могло „само да преодолее тези лишения и материални затруднения”, преди да се приложи приемната грижа.

По въпроса с насилието в детски градини и социални домове, министър Петков каза, че ДАЗД провежда проверки във всички центрове за настаняване от семеен тип.

Социалното министерство с опит да спре измамите с инвалидни пенсии

„Няма да се реагира само по случаи и сигнали, а навсякъде ще се види доколко се работи по стандартите”, подчерта той. Освен това министърът каза, че се работи за повишаване на професионалната квалификация, както и финансовият стандарт за социалните служители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.