Идеята ще бъде обсъдена по време на Българското европредседателство

4 месеца допълнителен отпуск за отглеждане на дете. Идеята ще бъде обсъдена по време на Българското европредседателство. Очаква се да бъде взето решение по директивата за по-добро балансиране на професионалния и личния живот.

Предложението е както майките, така и бащите да имат право на общо 4-месечен платен отпуск, който да ползват на части докато детето навърши 12 години.

Отпускът ще е отделно от този по майчинство, който у нас е най-дългият в цяла Европа. За разлика от Португалия, Швеция или Германия, където след раждане се дават по-малко от 10 седмици, то в страната ни те са цели 52.

1 г. платен отпуск на осиновителите на дете до 5-годишна възраст

И нещо любопитно. Близо 400 бащи у нас през миналата година са решили да се грижат за децата си, за да могат жените им да тръгнат на работа. Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечната му възраст.

Да си на пълен работен ден и майка на три деца не е лесно дори когато разчиташ на помощ от бащата, признава Венета.

„Малкото ни дете беше болно 2 или 3 пъти тази зима, докато се оправи минават три седмици и някой от нас е постоянно вкъщи”, оплаква се Венета Арабска, родител.

Допълнителните дни в грижа за детето ще доведат до по-гъвкаво работно време и по-малко болнични, смятат от социалното ведомство.

Вдигнаха майчинските за втората година с 40 лв.

„За страни като България, където имаме дълга лятна ваканция или както тази зима например имаше грипни ваканции, такъв тип отпуск би бил много полезен за работещите родители”, обяснява зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Но 4 месеца, разделени на 12 години, са недостатъчни, изчислява Венета.

„Трябва всяка година до навършване на децата на 6-7 години да има по един допълнителен месец отпуска за родителя, за да може, когато е болно детето, той да реагира”, казва Венета.

Оказва се обаче, че за много от страните-членки дори и 4 месеца не са приемливи.

„В много от случаите финансовите министри са "против", социалните са "за". Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета”, казва още зам.-министърът на труда социалната политика Зорница Русинова.

ОКОНЧАТЕЛНО: През 2018г. повече пари за майките, по-високи пенсионни вноски и мораториум за нови лекарства

Прогнозата е, че на срещата у нас компромис все пак ще бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, а от там и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите.

„В България имаме най-дългото майчинство в ЕС. Ние бихме предложили, ако такава директива се приеме, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуска да са в това число, а не допълнително над двете години”, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Така бонусът към майчинството ще е само за държавите, в които то е по-кратко. Но дори и у нас родителите да не получат правото на отпуск за отглеждане на детето, трябва да се чувстват защитени, твърди Венета. 

„Да знаят, че те могат да гледат бъдещето на България спокойно и след това, когато се върнат на работа няма да им кажат: "ама ти беше толкова време болнични или толкова дни отпуска, заради детето, айде сега моля те да си подадеш молбата за напускане", казва още Венета.

Обсъждането на новата директива ще е на 15-и март.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.