Причината - те предизвикват десетки труднолечими заболявания

Съдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на живота и предизвикват десетки труднолечими заболявания, съобщи Лайф, цитиран от БТА. 

Австралийски учени, диетолози и медици смятат, че захарта може да се превърне в основен проблем за човешкото здраве, изпреварвайки канцерогените и солта. Намалената консумация на съдържащи захар продукти ще позволи не само да се стопят излишните килограми, но и ще подобри значително здравето - в повечето случаи отказът от захарта води и до отказ от вредните за здравето подсладители. Консумацията на захар е сравнена с употребата на големи дози токсични вещества, които незабележимо влошават здравето. 

ЕК поиска забрана на изкуствените подсладители в някои храни (ВИДЕО)

Учените са на мнение, че до 35% от ежедневния прием на калории човек може да получи от вредни за здравето продукти, голяма част от които може да са с изкуствен произход. В рисковата група попадат безалкохолните газирани напитки, шоколадът, йогурти и сладкиши, в чието производство все по-често се използват заместители на естествени продукти. 

Голямата консумация на захар е вредна и за здравите хора

Учените обаче предупреждават, че внезапното отказване от захарта може да стресира организма. Било изяснено, че в 58 процента от случаите преминаването към строга диета може да доведе до сериозни стомашни разстройства. При това лактозата в млякото е най-безопасният въглехидрат и може спокойно да се консумира. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.