Как ни действат аспартамът и захаринът?

Еврокомисията поиска забрана на изкуствените подсладители като аспартам и захарин в някои продукти.  

Днес почти на всеки рафт в супермаркета има продукти, в които са използвани подсладители - торти, бисквити, вафли, дъвки, бонбони, газирани напитки.

Калориите са по-малко, а сладостта - в повече. Захаринът, който се отбелязва с е 954, например, е 200 пъти по-сладък от захарта, а аспартамът - със символ е 951 - 300 пъти. Ето защо за производителите излиза по-изгодно да ги използват не само в диетичните храни.

Кои са храните, потискащи либидото?

Дебатът за ползата и вредата от тях не е от днес, но за първи път, европейската комисия е толкова категорична в позицията си.

И поиска общо 9 изкуствени подсладители да отпаднат от рецептите - на първо време - за една категория продукти, към които спадат вафлите, бисквитите и фунийките за сладолед.

Светла Петрова е част от екипа от европейски учени, които стоят зад идеята за ограничаване на синтетичните подсладители.

По-лоши стоки ли консумираме в сравнение с Европа?

"И захаринът, и аспартамът са нискокалорични и не повлияват нивата на кръвната захар. За сметка за захарина от лабораторни изследвания върху животни е доказано, че той е потенциален човешки канцероген. За аспартама е известно, че при попадането си в организма, той може да доведе до хиперактивност при деца, до хронична умора", пояснява тя.

Негативните ефекти идват при продължителна употреба. Така например Европейската агенция за безопасност на храните изчислява, че човек с тегло 60 килограма, може да има проблеми с аспартама, само ако пие по 12 кенчета диетична безалкохолна напитка всеки ден до края на живота си.

Източна Европа срещу двойните стандарти в качеството на храните

А в Европарламента идеята за забраната вече срещна противници сред евродепутатите.

Според експерти, подходящи варианти са естествените подсладители като стевия и малтитол. А дали синтетичните им варианти ще бъдат забранени - страните-членки тепърва ще решават.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.