Това беше решено на извънредно заседание на кабинета, свикано от премиера

Заради критичното състояние на проблемните язовири във Врачанско Министерският съвет отпуска спешно 3 милиона лева за ремонтни дейности.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кабинетът се събира извънредно заради наводненията в Северозапада (ВИДЕО)

Освен спешно отпуснатите средства за ремонт на язовири в община Хайредин, ремонт ще има и на няколко закона, основно на този за водите. Предложенията за промени трябва да са готови до средата на следващата седмица.

Предвижда се и да бъде създадено и специално звено, което да следи част от язовирите, така че да няма прехвърляне на отговорност.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Язовир "Рогозен" е под 24-часово наблюдение

Извънредното заседание на правителството започна с порицание от премиера. 

„Когато се готвим за бедствия е хубаво да го правим в хубаво време, а не когато е настъпило бедствието. Това, което най ме вбесява, е, че само чувам как нещо не можело да стане”, заяви Борисов.

И недоумявал защо въпреки взетите мерки пак има проблеми.

„На едната стена преливник не работел. Какво толкова сложно има на тези съоръжения. Това са едни кранове и се поддържат в изправност”, заяви Борисов.

Като първо най-спешно властта видя положението в община Хайредин.

Бедствено положение в Северозапада: Река Скът залива района на Мизия

„През цялото време имахме желание държавата да ни помогне”, заяви Тодор Алексиев, кмет на Хайредин.

„Общата сума, която е осигурява, е 3 милиона, Тя включва както средства за покриване на неотложни аварийни възстановителни дейности”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

 „Няма язовир - няма проблем - казват инженерите. На 100 години може да дойде един път вълна, тази каскада е да успокои водата”, коментира Борисов.

Прелели реки наводниха части от Русенско и Хасковско

Около 2 милиона и 700 хиляди лева ще струват само аварийните дейности. Второ – държавата е готова да изземе и част от язовирите, които нямат добри стопани.

„Общинските язовири ще влязат в нея и общините не могат да ги управляват, тези към министерството на енергетиката нямат проблеми”, заяви Емил Караниколов, министър на икономиката.

„България има сигурно7000 язовира, казвам сигурно, защото ние дори не знаем кое съоръжение е язовир, кое дупка, кое гьол”, заяви Томислав Дончев.  

Предвижда се да бъде направена и категоризация на язовирите.

Наводненията дадоха нов повод на опозицията да критикува властта. Според БСП правителството не е взело мерки навреме, за да предотврати наводненията. Според Корнелия Нинова правителството е демонстрирало „безпомощност и хаос”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.