Бедственото положение в Хайредин остава

 На извънредно заседание, свикано от премиера, властта ще обсъжда мерки след топенето на снеговете и преливането на реки и язовири в Северозападна България. В сила остава бедственото положение в село Бързина. Остава и почасовото наблюдение на водоемите в района. Някои от евакуираните жители на село Бързина вече се прибраха в домовете си.

Прелели реки наводниха части от Русенско и Хасковско

Река Русенски Лом излезе от коритото си и заля няколко къщи в Красен. Хората там следят с  тревога нивото на водата и се надяват този път да не залее и центъра на селото.  Реки излязоха от коритата си и в Хасковско. Река Олу Дере наводни дворове в село Малево. Под вода останаха и десетки декари стопански площи.

Румен Радев иска Национален център за реакция при природни бедствия (ВИДЕО)

В Мизия, където река Скът излезе от коритото си, се е образувало свлачище по пътя към Оряхово. От общината уверяват, че реката се наблюдава денонощно. В горното си течение нивото й вчера вече беше в застой.  

Река Скът е нараснала като русло поне седем-осем пъти. Зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски заяви, че обстановката във Врачанско се нормализира.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Язовир "Рогозен" е под 24-часово наблюдение

„Имаме локални свлачищни процеси, активизирали се между град Мизия и град Оряхово. Имаме в следствие на снеготопенето и подпочвени води пропадане на част от пътя, около 80 метра от него, Враца – Криводол”, заяви Комитски.

Той каза, че по последна информация има трайно, макар и недостатъчно понижение на нивото на водата на яз. Рогозен. Очаква се спадане през целия ден. Към момента няма опасност за жителите на Мизия. Няма критични нива на язовирите в страната, които да заплашват хората.  Това стана ясно по време на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Ще бъдат отпуснати и допълнителни пари за справяне със ситуацията. 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.