Пожарни екипи с помпи се включиха в опитите да бъде намалено нивото на водата

Реки и язовири преливат в Северозападна България след топенето на снеговете. Бедственото положение в село Бързина, край Хайредин, остава в сила. Продължава и почасовото наблюдение на водоемите в района. 

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Наводнения в Северозападна България (ВИДЕО)

Водоемът "Рогозен" беше поставен под 24-часово наблюдение, а пожарни екипи с помпи се включиха в опитите да бъде намалено нивото на водата. Хора от две села бяха изведени превантивно от домовете им. 

Хората от 15 къщи в село Бързина бяха евакуирани. Имаше готовност за евакуацията на 11 души и от село Ботев, но такава ситуация не се стигна. 

Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен” се оттича с около 7 кубични метра в секунда, което според експерти е нормално за сезона.

„Виждаме, че нивото на водата спада, но страхът е голям и няма да отмине, докато реката не се върне в коритото”, разказа за „Здравей, България” жителка на село Бързина.

„Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното топене на снеговете оказва влияние. Това е вода, не можем да направим нищо. Взимаме мерки, за да не стане най-лошото. Нивото на водата постепенно спада, но ще бъдат нужни поне два-три дни, докато тя се изтегли напълно”, заяви за „Здравей, България” Тихомир Трифонов, кметски наместник на село Бързина.

Проблемите с язовир “Рогозен-1” обаче остават на дневен ред. И те са факт години наред, обяснява кметът на община Хайредин.

"Ние си прехвърляме топката. И никой не взима решение. Трябват пари", коментира Тодор Алексиев, кмет на Хайредин. 

Точно 2 милиона са необходими за ремонта на язовира - пари, които общината няма. 

Докато се намерят средствата, пожарникарите продължават да изпомпват вода. Двете хидропомпи изхвърлят в реката под язовира общо 100 тона вода в минута.

Хората със страх следят водата, която се събира в района на помпената станция и високото ниво на река Огоста, която може да подпре Скът и това да качи равнището. Проблем е продължаващото снеготопене. А жителите на околните села отбелязват сухата територия с пръчки, по които съдят за бързината, с която се разпростира водата от река Огоста в района. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.