Бункерите са били цяла система и е било предвидено те да се намират във връзка едни с други

Подземията под пространството на бившия мавзолей на Георги Димитров се превръщат в галерия за съвременно изкуство. Единият от официално три подземни етажа за първи път отваря врати за достъп.

Досега бункерът е бил зона, забранена за външни лица. В бившия мавзолей в момента има останки от климатичната инсталация, която е поддържала подходяща температура за останките на бившия първи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Подземието на съборената в началото на 90-те сграда на мавзолея е имало функции, за които до днес не се знае много, но се предполага, че то е част от сложна мрежа от подземни тунели между сградите на властта. Там могат да бъдат видени огромна телефонна централа, сериозна електрическа инсталация, система от връзки и административни помещения.

Идеята на Столичната община представи пред журналисти зам.-кметът Тодор Чобанов. Според него е трудно да се каже за какво е бил предназначен бункерът, тъй като от онази епоха липсват архиви.

„Най-вероятно е предвидено при конфликти там да работят елементи от службите и правителството. Има доста големи административни помещения с останки от оборудване”, заяви още Чобанов.

Все още могат да се видят загниващи бюра. В една част от бункера има кабинети. При самото разрушаване на мавзолея обаче частта от комплекса, която е свързана с обслужването на самата мумия на Георги Димитров, е пострадала и дотам няма достъп. В подземията могат да се видят и най-вероятно части от контролната електрическа инсталация на целия комплекс.

Според неофициални данни над 200 км тунели опасват София. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.