Това стана ясно след срещата на Съвета по сигурността към Министерския съвет

България няма да гони руски дипломати. Засега. Решението дойде след заседание на Съвета по сигурността при премиера. След него Бойко Борисов обяви, че страната ни се нуждае от още доказателства за вината на Русия в случая „Скрипал”.

РУСИЯ ОТВЪРНА: Гони 60 американски дипломати (ВИДЕО)

България реши да запази „канала на комуникация” с Русия. Цитатът е от премиера Бойко Борисов. Няма да гоним руски дипломати. А, както стана ясно, смесеният коалиционен характер на управлението също е оказал  влияние върху българското решение.

Освен това българският посланик Бойко Коцев се връща обратно в Москва след великденските празници.

САЩ: Експулсирането на американски дипломати от Русия не е оправдано

На Съвета  по сигурността присъстваха вицепремиерите, шефовете на службите, представители на президента и извиканият за консултации в София посланик Бойко Коцев. 

След продължилите близо 2 часа разговори премиерът Борисов огласи решението на България.

„Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати или технически лица от Руската федерация”, заяви Борисов.

Била изслушана позицията, както на представителите на службите, така и на българския посланик в Москва.

„Посланик Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва, това, което е прочел и в съответните консултации с местните фактори, с които комуникира. Чакаме повече доказателства, ако има такива”, заяви Борисов.

Беше подчертано, че България се солидаризирала и с Великобритания на няколко гласувания. Първо със Съвета на ЕС за връщане за консултации на европейския посланик от Москва.  После и в НАТО - с решението да се изгонят няколко руски дипломати от Алианса.

„Действието, което България предприе, ясно изразява нашето безпокойство в тази ситуация”, коментира Юрий Щерк, зам.-министър на външните работи.

Стана ясно и друго, българската позиция била съобразена с коалиционните партньори в управлението.

„Просто казано, предвид, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии. Не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред агенция „Ройтерс”.

Дончев за случая „Скрипал”: Не мога да кажа дали това ще е финалната ни реакция

А според наблюдателите от днешното решение проличало скърцане в коалицията по темата „Скрипал”.

„Очевидно е, че това правителство има силни връзки с Русия или поне част от него. И може би това е нещо, което българското общество сега окончателно разбра”, коментира Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Според нея случаят „Скрипал” е показал, че разделението в политиката на ЕС и Съединените щати по отношение на Русия вече не съществува.

Премиерът Бойко Борисов подчерта ескалация на напрежението по линията Изток- Запад ще продължи през следващите месеци.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.