Проф. Петър Гецов коментира пред NOVA падането на космическата станция

При падането на станцията „Тянгун” имаше две сериозни предпоставки, за да се тревожим. Това обясни пред NOVA проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН.

„Първата особеност е, че траекторията минаваше над България. Втората – че станцията беше останала неуправляема. Тоест това са доста сериозни предпоставки да се тревожим”, заяви проф. Гецов.

Според него обикновено траекторията на падане е доста свободна от момента на влизане на станцията в плътните слоеве на атмосферата.

КРАЙ НА НАПРЕЖЕНИЕТО: "Тянгун-1" изгоря над Тихия океан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като цяло обаче проф. Гецов определи ситуацията като „преекспонирана”.

„Мога да ви дам много примери, където станции по 80 тона, 140 тона и много други по-големи обекти, където тихомълком мина тяхното приземяване”, заяви проф. Гецов

Има ли опасност отломки от „Тянгун-1” да паднат у нас?

Иначе космическият боклук е на три етажа и той е опасен най-вече за Международната космическа станция и спътниците, допълни проф. Петър Гецов. По думите му първият етаж от космически боклук е от 200 км до 600 км. височина.

„Най-опасни са тези, които са именно на този ешелон. Те са опасни не за населението, а за Международната космическа станция и изстрелващите се спътници”, заяви проф. Гецов.

Вторият пласт космически боклук е от 600 до 1000 километра. По думите на професора този боклук изобщо не е опасен за хората.

„Третият ешелон е на 36 000 километра, където са геостационарните спътници. То почти нямат значение”, заяви проф. Гецов.

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.