От родна фирма се представяли за служители на Google

Да платим за нещо безплатно. Звучи невероятно, но се оказва, че е възможно. Потърпевши се оплакаха, че били приканени да платят по 129 лева за услуга, която не струва нищо.

НОВ ВИД ИЗМАМА: Мошеници търсят адвокати и преводачи

В офиса на Вергиния се обажда човек, който се представя за служител на Google. Напомня, че трябва да бъде подновен абонамент за позициониране на бизнеса им на Google картата. На следващия ден е изпратен договор с наложен платеж за сумата от 129 лева. Жената отказва да плати, защото тя самата е регистрирала фирмата си още преди 4 години.

НОВА ИЗМАМА: Възрастни дават парите си, за да им увеличат пенсиите

„Аз не станах жертва на измама, защото съм достатъчно технически грамотна, за да разбера какво се случва. Потресе ме безочието на тези хора, второ те искат пари за услуга, която по принцип е безплатна и най-вече никой не им я е възложил”, казва собственикът на фирма за обучения, Вергиния Накова.

Вергиния споделя случилото се във Facebook и се оказва, че има още много потърпевши.

Нова схема за измами на пенсионери

"Лъжат компаниите, че са работили преди с тях, представят се от името на друга компания и всичко звучи като заплаха, т.е. „ако вие не платите, ще ви изтрием и край”, а може би за един малък бизнес това звучи много страшно."

Преди 3 месеца Силвия също получава телефонно обаждане от въпросната фирма. Въпреки, че нейният фризьорски салон вече съществува на картата, тя приема условията и плаща. Спасява я братовчедка й, която се обажда във фирмата с искане за възстановяване на сумата.

Все повече българи теглят бързи кредити

„Върнаха ни парите до 2-3 дни обратно с куриер, но ако нямах на кого да разчитам щях да се опаря и други хора сигурно ако няма кой да ги посъветва”, разказва собственикът на фризьорски салон, Силвия Димитрова.

Фактурите идват от името на рекламна агенция, занимаваща се с дигитален маркетинг. Собственикът й призна, че нямат договор с Google.

„Нямаме такъв сертификат, че сме официални представители на Google, но това не го включваме в убежденията”, каза той.

Хакери ужилиха "Лацио" с 2 милиона евро

Александър твърди, че е жертва на нелоялна конкуренция и отрича служителите му да са поставяли ултиматуми. А парите искали за съвсем друго нещо.

„Фирмата, на която сме се обадили не е присъствала на нашия уебсайт. Нашата идея е тя да присъства там и да се рекламира и вече допълнително да поддържаме тяхната локация”, добавя той. От рекламната агенция са категорични, че всеки, който не е доволен от услугата им, може да си поиска парите обратно.

"Дупнишката каса" с нови жертви

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.