За схемата предупреждават от СДВР

СДВР предупреждава за нови и активирани познати схеми за телефонни измами. Обаждането се осъществява на общодостъпни телефонни номера, независимо от оператора на услугата, информира МВР. Най-често това са телефонни номера на физически или юридически лица, които евентуално предоставят преводачески или адвокатски услуги, съобщава БТА.

НОВА ИЗМАМА: Възрастни дават парите си, за да им увеличат пенсиите

При обаждането телефонният измамник се представя за високопоставен служител или негов познат, който търси съдействие - най-често за превод или адвокатски услуги при разпит на задържан в полицията чужд гражданин. При изразена готовност за съдействие следва повторно обаждане с обяснение, че е необходимо спешно придвижване на съответната документация, поради което жертвата трябва да направи плащане през офиси на фирми за валутни разплащания и парични преводи.

Най-често исканите суми са в евро, с обещанието да бъдат възстановени след приключване на поетия ангажимент. Потърпевшият разбира, че е измамен едва когато пристигне на посочения адрес и се окаже, че нужда от неговите услуги няма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.