Каква е клопката?

Нова схема за измама на възрастни хора в Монтана. Този път мошениците намесват кметовете на селата. Примамват пенсионери, уж да вършат услуга на местната власт. Причакват ги точно в дните, в които взимат пенсия. Каква е клопката?

Георги и Петкана от монтанското село Громшин са измамени по един и същи начин, около пазара и гарата в Монтана, в деня, в който взели пенсиите си.

Без да се замисля, Георги дал на измамника, представил се за приятел на кмета, 40 лева за бушони, предназначени за автомобил. В магазина те не струват повече от лев. Мнимият познат на кмета обаче видял, че дядо Георги има пари и му казал да изчака, за да му даде още една опаковка.

НОВ ВИД ИЗМАМА: Мошеници търсят адвокати и преводачи

А за по-достоверно дори му дал да говори по телефона с кмета, който потвърдил за поръчката. Георги обаче въобще не разбрал, че говори със съвсем друг човек - също участник в измамната схема.

След седмица и Георги решил да занесе бушоните на кмета. И така лъснала измамата.

„Попитах го какво ми носи и той извади единия блистер с бушони от джоба. И го питам, "тези бушони за какво са ми". И той ми каза, "забрави ли, нали говорих с теб на пазара”, разказва Андрей Кръстев, кмет на село Громшин.

И баба Петкана си мислела, че помага на кмета. На пазара в Монтана, минути след като взела пенсията, изгоряла с 24 лева.

НОВА ИЗМАМА: Възрастни дават парите си, за да им увеличат пенсиите

„Дойде при мен и ми каза да предам това на кмета и аз му казах, че няма проблеми”, спомня си Петкана Гълъбова.

В пакетчето имало електронна платка. Баба Петранка нямала точно и му дала 40 лева.

„И той отиде да ги развали... И ми върна 15 лева и една закуска, че нямали а му развалят”, обяснява Петкана Гълъбова.

След това се прибрала и право при кмета, за да му занесе пратката. Тогава разбрала, че всъщност не му е направила услуга.

Според Георги и Петкана измамникът е един и същ. И съветват никой да не дава пари на никого.

Полицията започва проверка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.