Какви са международните реакции по повод напрежението заради Сирия?

Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Руският представител в ООН предупреди Вашингтон, че ще носи отговорност за всяко незаконно военно действие, което извършва.

Западните лидери обаче заявиха, че са се съгласили да работят заедно срещу отговорните за нападението от събота в град Дума.

Макрон коментира евентуалните френски въздушни удари в Сирия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че евентуални военни удари ще бъдат насочени към химически съоръжения на сирийския режим.

Британнският премиер Тереза Мей обаче е поискала повече доказателства за химическите атаки в телефонен разговор с Доналд Тръмп.

Съветът за сигурност ще гласува три проекторезолюции за Сирия

Предупреждението от Москва беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Съветът отхвърли два варианта на проекторезолюции как да се разследва евентуалното ползване на химически оръжия в Сирия.

Единият вариант беше предложен от Съединените щати, а другият - от Русия.

Какво ще се случи след предполагаемата химическа атака в Сирия?

„Съединените щати за пореден път се опитват да заблудят международната общност и правят поредна стъпка към конфронтация. Ясно е, че днешната провокация няма нищо общо с желанието за разследване на случилото се в Дума на 7 април. Не ни трябва създаване на механизъм за установяване на  фактите”, коментира Василий Небензя, представител на Русия в ООН.

Извънредното заседание на СС на ООН за Сирия започна

„Тази резолюция е стриктният минимум, който Съветът за сигурност може да направи в отговор на нападението. Съединените щати направиха всичко възможно, за да постигнат единство в Съвета за сигурност по този текст. Историята ще запомни този ден с това, че Русия избра да подкрепи едно чудовище пред живота на сирийския народ”, коментира Ники Хейли, представител на САЩ в ООН.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.