САЩ искат създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес по три проекторезолюции за Сирия, дни след предполагаемата химическа атака в град Дума, съобщиха дипломати, цитирани от ДПА и БТА.
Русия внесе за разглеждане два текста за разследвания на предполагаеми химически атаки в Сирия. Единият е конкурентно предложение на САЩ за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки.

Какво ще се случи след предполагаемата химическа атака в Сирия?

Другият призовава Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ да разследва твърденията за използване на химически оръжия в Дума. Третият е проекторезолюцията на САЩ. 
Американският текст, по който ще се гласува в 22 часа българско време, предвижда създаването на нов "механизъм за независимо разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия. Този нов следствен инструмент на ООН ще има първоначален мандат от една година с опция за удължаване, предаде Франс прес.

Какво ще се случи след предполагаемата химическа атака в Сирия?

ООН няма орган за разследване на химически атаки в Сирия от края на 2017 г., когато мандатът на съвместната структура на ООН и ОЗХО не бе подновен заради няколко руски вета.
Според един дипломатически източник вчера вечерта не е имало сближаване на позициите по време на среща на ниво експерти на 15-те членки на Съвета за сигурност, чиято цел е била намирането на консенсус. 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.