Русия охвърли обвиненията, че сирийският режим е използвал химически оръжия

Започна извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН. 15-те членове на Съвета се събраха да дискутират предполагаемата химическа атака, извършена в сирийския град Дума.

САЩ: Сирия не може да извърша химически атаки без руска и иранска подкрепа

Съвещанието бе по искане на девет от членовете на СС на ООН, начело със САЩ, Франция и Великобритания. Русия отхвърли обвиненията, че сирийският режим е използвал химически оръжия.

САЩ, Великобритания и Франция допускат безпрецедентно непростимо поведение спрямо Русия, заяви постоянният представител на РФ в ООН Василий Небензя по време на извънредното съвещание на Съвета за сигурност на ООН.

ОЗХО разследва данните за химическото нападение в Сирия

„Представителите на САЩ, Великобритания и Франция без каквото и да е било основание и без да се замислят за последиците, провеждат конфронтационна линия по отношение на Русия и Сирия и подтикват към това и други страни. Според Небензя те използват за това голям арсенал от методи: клевета, обиди, войнствена реторика, шантаж, санкции и заплахи с използване на сила срещу суверенна държава, каквато е Русия. „Този, който го прави, пресича границата на допустимото. Дори и по време на Студената война, вашите предшественици не си позволяваха такова дебелоочие по отношение на моята страна.“

Путин: Недопустимо е да се правят провокации и спекулации за Сирия

Западните страни побързаха да хвърлят отговорността за предполагаемия инцидент с използване на химическо оръжие в Източна Гута на Русия и Иран, каза още Небензя. „Вашингтон, Лондон и Париж побързаха да хвърлят вината на правителството на Сирия, но основно – на Русия и Иран. Това впрочем бе направено без никакво разискване.

Необходимо е да се проведе независимо разследване на съобщенията за използване на химическо оръжие в сирийския град Дума. Това каза специалният представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура по време на извънредното съвещание на СС на ООН. Той обърна внимание на противоречивите сведения за това дали там е било използвано или не химическо оръжие. Правителството на Сирия категорично отхвърля подобни обвинения. Де Мистура призова СС на ООН да съдейства да се намери механизъм за разследване на тези твърдения и да се установи кой носи отговорността.

ОПАСНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ СИРИЯ: СС на ООН се събира извънредно

Редица групировки, включително и „Бели каски“ твърдят, че на 7 април в град Дума в Източна Гута е използвано химическо оръжие. Според съобщения на сайта на тази организация от 8 април, при бомбардировки над града са използвани бомби с хлор. В съобщението се казва още, че са загинали десетки хора, а закараните в болници са били с признаци на отравяне.

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че „Белите каски“ са известни с фалшиви новини. Руски институции предупредиха по-рано за готвени в различни райони на Сирия провокации и инсценировки за употреба на химическо оръжие. Центърът за помирение на враждуващите страни в Сирия, който влиза в структурите на руското министерство на отбраната, обяви, че при проверка в Дума не са открити следи от използване на химически оръжия. 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.