Те са в страната от събота, но досега им беше отказван достъп

Русия обяви, че международните инспектори, които трябва да разследват предполагаемата химическа атака в Сирия от 7 април, ще бъдат допуснати в град Дума.

Междувременно, сирийски военни източници опровергаха информациите за ракетна атака срещу военновъздушната база „Шайрат” в провинция Хомс.

СЛЕД УДАРИТЕ В СИРИЯ: САЩ готвят нови санкции срещу Русия, ЕС се въздържа

Пет дни след като пристигна в Сирия, екипът от инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия ще бъде допуснат до мястото на предполагаемата атака. Досега им беше отказван достъп, а Съединените щати обвиниха руснаците и сирийците, че може да са подправили доказателствата на място.

„Планираме за сряда посещението на експертите в Дума. Така, Русия по никакъв начин не възпрепятства работата им”, заяви Игор Кирилов, говорител на руското министерство на отбраната.

Междувременно, продължава противопоставянето в словесната война след ударите от нощта на събота. Според Русия сирийските противовъздушна отбрана е унищожила повече от половината изстреляни ракети.

САЩ: Русия може да е подправила доказателствата за химическата атака

„Сирийската армия е унищожила 71 крилати ракети и ракети тип въздух-земя от общо 103, които са навлезли във въздушното пространство на страната”, заяви ген. Игор Конашенков.

По време на посещението на генералния секретар на НАТО в Анкара, турският външен министър заяви, че отношенията на Анкара с Москва не са алтернатива на връзките с НАТО. Изказването Мевлют Чавушоглу направи в отговор на президента Еманюел Макрон, който каза, че турската подкрепа за ударите в Сирия показва, че Анкара се е отделила от Москва.

„Въпреки че имаме различни виждания по някои въпроси, отношенията ни с Русия няма да се развалят, както заяви френският президент. Имаме много здрави отношения с Русия”, заяви Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция.

Кризата в Сирия е била обсъдена и в телефонен разговор между Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган. Въпреки че не се включиха във въздушните удари на Съединените щати, Великобритания и Франция, Германия и Турция подкрепиха операцията.

 А Франция започна процедура по отнемане на най-високото си отличие за заслуги - ордена на Почетния легион, присъдено на сирийския президент Башар Асад от Жак Ширак през 2001 г.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.