Те източили 192 000 лева европари

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група, която неправомерно е усвоявала средства от еврофондове в Пернишка област, предаде Дарик.
 
Специализираната операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура се проведе в Перник, Радомир и с. Ракеловци. Претърсени бяха пет адреса, като оттам бяха иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата. 

“Господари на ефира” с продължение за схемите за европари от фонд “Земеделие“

Според събраната до момента информация, тя е създадена през 2015 г., а неин лидер е бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, включително за злоупотреби с фондове от ЕС, съобщиха от МВР.

Жената е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на "Програма за развитие на селските райони" - "Създаване на стопанства на млади фермери". 

Спецакция във Видин, арестуван е общински съветник

Целта е била европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството. След първоначалната подготовка на лехите за биотор "производителите" получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. 

СЛЕД АКЦИЯТА В КАЗАНЛЪК: Спецпрокуратурата повдига обвинения

Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата. На обвинените са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция", в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес