Мигрантите пристигнаха със специално организирана колона автобуси

Около 200 мигранти от Централна Америка се струпаха на границата между САЩ и Мексико с искане за убежище, отправяйки предизвикателство към имиграционната политика на президента Тръмп, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Мигрантите, които пристигнаха със специално организирана колона автобуси, достигнаха границата вчера на най-натоварения граничен пункт между САЩ и Мексико, "Сан Исидро" при Сан Диего. Самите участници в акцията са тръгнали преди месеци. Според организаторите много от хората пътуват с децата си и мнозина от тях бягат от насилие в родните си страни.

Преди да пристигнат мигрантите, граничните власти в САЩ обявиха, че "Сан Исидро" няма да може да обработи веднага молбите за убежище на мигрантите, защото пунктът можел да обработва само около 300 души едновременно. Една от целите на акцията е американските власти да бъдат принудени просто да обявят, че пунктът е претоварен и не може да се справи.

Първите автобуси с хора пристигнаха в сборния пункт Тихуана още във вторник. Десетки симпатизиращи им мексиканци и американци се струпаха по огражденията между двете граници. Някои демонстративно се катереха по високата ограда, символ на непреодолимата за нелегалните имигранти стена - един от главните проекти на Тръмп.

Колоната е замислена и като хуманитарна акция, защото организаторите целят да привлекат вниманието към жителите на бедните страни от Централна Америка. Според правозащитни организации ежегодно десетки хиляди се опитват да отидат в САЩ през Мексико. Нерядко по пътя те стават жертви на престъпни групировки или търговци на хора.

През последните няколко години бяха организирани няколко такива колони. Сегашната обаче привлече вниманието заради съобщение в Twitter на Тръмп от 23 април, че той лично е наредил на министерството на вътрешната сигурност на САЩ да не я допуска на американска територия. Президентът също така предупреди Мексико, че може да направи борбата на мексиканските власти с незаконната имиграция условие за сключването на ново споразумение за северноамериканска зона за свободна търговия (новия вариант на споразумението НАФТА). 

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен заяви, че молбите за убежище на хората от колоната ще бъдат разгледани "експедитивно". Тя обаче предупреди, че всеки кандидат за убежище с молба с фалшиви основания ще бъде преследван съдебно, както и всеки който помага на мигранти да правят подобни неща.

Пристигналите с колоната чужденци заявиха, че не възнамеряват да проникват тайно в САЩ, а да отидат на граничния пункт и да поискат убежище, като подадат молба. Според Си Ен Ен между 2011 и 2016 г. американските власти не са удовлетворили три четвърти от молбите като тези, подадени от граждани на Салвадор, Хондурас и Гватемала.

Около 50 от пристигналите вчера мигранти отидоха към граничния пункт въпреки съобщението, че може да има затруднения в обслужването им. Те обаче засега не са обслужени от американските гранични служители. По думите на един от организаторите мигрантите са били готови да чакат цяла нощ.

Други 50 се готвеха да лагеруват с раници и одеяла на граничния пункт от мексиканската страна на границата с надеждата да могат да минат през днешния ден.

Правителството на Тръмп следи колоната, откакто тя беше образувана на 25 март на границата между Мексико и Гватемала, откъдето потегли. Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс определи колоната като "умишлен опит за подронване на американските закони и претоварване на системата".

Мигрантите са пътували на север по различен начин, пеша, с товарни влакове и с автобуси. Много от тях твърдят, че се страхуват за живота си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.