Москва, Анкара и Европа не скриха разочарованието си от решението

Напрежението в света расте заради оттеглянето на Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран. Русия е дълбоко разочарована от решението на Вашингтон, което според Москва представлява грубо погазване на международното право.

Европейският съюз потвърди, че остава в споразумението, докато Техеран изпълнява ангажиментите си.

Сделката беше подписана от администрацията на Барак Обама през 2015 г. До нея се стигна след много години на преговори. Още в началото на това споразумение Иран казва, че се отказва от своите амбиции да има ядрени оръжие. Страната експортира 97% от ядреното си гориво.

Според споразумението на всеки 6 месеца американската администрация трябваше да отменя санкциите, които е наложила срещу в режима в Иран.

Обама виждаше в Иран един по-скоро естествен съюзник на Запада. Но сегашната администрация на САЩ, която се състои от републиканци, се безпокои от поведението на ислямската република в Близкия Изток. Много от тях смятат, че настоящият режим в Иран трябва да се смени.   

Оттеглянето от споразумението беше едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп.

Официално: САЩ излязоха от споразумението с Иран (ВИДЕО)

Междувременно, Европейският съюз обяви, че остава в споразумението. Федерика Могерини подчерта, че с това споразумение Европа се чувства по-сигурна.

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания излязоха със съвместна декларация, в която изразяват съжаление за решението на Вашингтон и потвърждават намерението си да останат в споразумението. 

"Смятаме, че може да си по-твърд с Иран, да се обърне внимание на притесненията на президента, но не и да се изхвърлни бебето, да се провали споразумението. Не изглежда да има добре обмислен план Б", заяви Борис Джонсън.


“Ние ще продължим да бъдем  част от споразумението и ще направим всичко по силите ни да сме сигурни, че Иран ще изпълнява задълженията си и в бъдеще", каза от своя страна Меркел.

Споразумението ще бъде тема и на предстоящата в София среща на върха на лидерите на Европейския съюз.
В Близкия Изток реакциите са смесени – Израел и Саудитска Арабия са доволни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че темата ще влезе в програмата на срещата на върха в София следващата седмица. 

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран в София

Русия е дълбоко разочарована от решението на Вашингтон, което според Москва представлява грубо погазване на международното право.

Турция обяви, че ще продължава да търгува с Иран, както и че се опасява от нови конфликти. 

"Ние се страхуваме, че ще избухнат нови кризи в региона. Ние нямаме нужда от нови кризи", каза Ердоган. 

"В случай на нужда ние ще започнем обогатяването на уран без ограниченията. Времето ще покаже дали ще вземемм това решение. Ние ще изчакаме няколко седмици и ще говорим с нашите съюзници и приятели и тези, които остават в споразумението", заяви иранският президент Рохани.

Информация: Ясен Дараков, Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.