Те останаха без работа и заплати след фалита на австрийска компания

Нов бунт на шивачките от Раковски и Кричим. Над 230 служители на фалиралата австрийска компания „Тренд Фешън Текстил“, които останаха на улицата без работа и заплати, окупираха днес по обед Националния осигурителен институт в Пловдив и поискаха помощ от държавата.

ШИВАЧКИ НА БУНТ: Ще изгубят ли над 200 души работата си?

Шивачките от фалиралото предприятие се оплакаха, че втори месец нямат връзка с австрийския си работодател и не могат да получат документите си, за да започнат нова работа. Не могат и да се регистрират в Бюрото по труда. Служителите имат да получават по две възнаграждения. По случая беше сезиран и омбудсманът Мая Манолова.

140 работници от фабрика в Дупница - без заплати вече втори месец

„Имаме две заплати да получаваме плюс обезщетение, отпуски и това всичко ще си го търсим. То си е наше. Ние сме работили за тези пари, така че няма как да ги оставим”, обясни Желязка Тошкова.

Омбудсманът предупреждава: Хиляди могат да не получат дължимите им заплати

„Трудно е. Разчитам на съхруга ми. Имам две деца и е трудно - имам голяма ученичка, дете в градина. Трудно е. В това положение, в което ни поставиха, е много трудно”, оплака се Цветелина Николова.

„Аз ви предлагам процедурата за прекратяване на правоотношенето заради неплатени суми от работодателя. Така си запазвате правото за максимално дълго обезщетение от бюрото по труда”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ: Шивачки, миньори и продавачи излязоха на протест (ОБЗОР)

„Съставен е акт, който се превърна в наказателно постановление, което е изпратено за връчване на дружеството на максимално възможната глоба, предвидена в Кодкеса на труда за такъв вид нарушение от 15 000 лева”, коментира инж. Атанас Чернаев, директор на Испекцията по труда в Пловдив.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.