Изненадващо предприятието затвори врати, а служителите не могат да получат заплатите си

Бунт на шивачки край град Раковски. Повече от 200 души остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит. Изненадващо предприятието затвори врати, а служителите не могат да получат заработените си заплати.

Разгневени над 200 шивачки тази сутрин окупираха портала на австрийската фабрика с надеждата да получат заплатите си и да разберат каква ще е съдбата им.

Хиляди чакат с месеци и години забавени заплати

Екатерина Пашкулова работи от осем години в шивашката фабрика. Майка е на две деца и днес ги изпраща на училище с последните си пари. Има да получава 800 лева.

Работниците има да получават по две заплати. Нито един от тях обаче не е съкратен. Раздали им заявление да останат вкъщи.

Какви са правата на работниците със забавени заплати?

Екип на „Здравей, България” потърси ръководството на австрийската компания. Централният офис на дружеството е в град Кричим. Още с пристигането си там екипът бе възпрепятстван от мъж от охраната. Заяви, че офисът е заключен, въпреки че минути след това вътре влезе друг човек.

СЛЕД БУНТА: Миньорите от "Бобов дол" получиха заплатите си

Допреди дни в Кричим работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала. Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим. Опитите екипът на NOVA да се свърже с централата на дружеството в Австрия бяха безуспешни и цял ден в понеделник никой не отговаряше и на телефоните там.

140 работници от фабрика в Дупница - без заплати вече втори месец

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите работници. Тази сутрин в предаването „Здравей, България” тя посъветва хората да не подписват никакви документи, особено за прекратяване на правоотношенията, тъй като не е в техен интерес. 

„Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв начин служителите да не прекратяват трудовите правоотношения по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие", обясни Мая Манолова.

Причината е, че периодът, в който работниците могат да получават обезщетение от Бюрото по труда, е много по-дълът - до една година в зависимост от трудовия стаж.

Защо бизнесмен твърди, че у нас няма ниски заплати?

„По моя инициатива бяха приети промени в Кодекса на труда, според които работниците могат да получат обезщетения от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те наистина ще си получат заработеното”, поясни още омбудсманът.

„Нормалното решение е държавата да има механизми за подкрепа на работници, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по несъстоятелност”, допълни Манолова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.