"Очакваме КЕВР да изпълни своите нови правомощия", заяви Жельо Бойчев

Подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ беше внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Организатори на акцията са БСП. От началото на март от левицата са събрали 200 000 подписа срещу покупката на дружеството от „Инерком”.

ГЕРБ обвини лидера на БСП в лъжа за подписката за ЧЕЗ

В четвъртък депутатите приеха доклада на временната комисия, която проверяваше сделката. Според документа „Инерком” на Гинка Върбакова не отговаря на изискванията за купувач на ЧЕЗ. Въпреки изводите, самият доклад не може да спре изпълнението на сделката.

Парламентарната комисия: „Инерком” не отговаря на изискванията за купувач на ЧЕЗ

Той обаче задължава правителството да включи ЕРП-тата сред националните стратегически обекти.

„В КЕВР бяха внесени тези подписи с оглед на новите правомощия, които тя има да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества. Докато няма прехвърляне на собствеността, няма сделка, а за да има сделка, трябва разрешение на КЕВР”, заяви Жельо Бойчев от БСП.

„Към момента ние нямаме никакви критерии, по които Комисията да се произнесе. Обаче с тази изпреварваща PR акция, която са направили колегите, те може би задават вече един от критериите, в който трябва да пишем, че ако някой внесе повече от 200 000 подписа, КЕВР трябва да се произнесе, че тази сделка не става, което е абсурдно”, коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.