На какво се дължи рязката промяна?

Трейдърите засилват прогнозите, че Федералният резерв може отново да повиши основните лихви, съобщава Financial Times. Пазарите на опции сега допускат вероятност около една на пет за увеличаване в рамките на следващите 12 месеца, посочват анализатори.

Промяната в очакванията удря облигационните пазари, като доходността по двугодишните държавни ценни книжа, чувствителни към лихвите, достигна петгодишен връх от 5,01%. Фондовите пазари на Wall Street отбелязаха най-дългата си серия загуби от 18 месеца, преди да отбележат скок в понеделник.

Основното очакване на трейдърите е за едно или две намаления от по четвърт процентен пункт тази година спрямо 6-7 през януари, показват данни от пазарите на фючърси.

Фед: Намаляването на лихвите вероятно ще се отложи

След три месеца на по-високи от очакваното данни за инфлацията обаче инвеститорите на пазара на опции започват да приемат сериозно възможността, допусната по-рано този месец от бившия финансов министър Лорънс Самърс – че следващата стъпка на Фед може да е увеличение, а не понижение.

„В даден момент, ако данните продължат да разочароват, тогава мисля, че Фед ще трябва да започне отново с повишения“, казва Ричард Кларида, икономически консултант в Pimco, който по-рано бе заместник-председател на централната банка. Кларида добавя, че повишение на лихвите за него не е основният вариант, но е възможност, ако основната инфлация отново се върне над 3%.

Икономистите очакват измерителят на основните разходи за лично потребление – метрика за инфлацията, следена от Фед – да стигне 2,7%, когато данните за март бъдат публикувани в петък.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase