Световноизвестният хор издаде нов албум

„Мистерията на българските гласове” с модерен прочит на традиционния фолклор. 20-ет години след последния си студиен запис, световноизвестният хор издаде нов албум, а премиерата му у нас беше тази вечер.

Повече от 65 години „Мистерията на българските гласове” потапя света в магията на фолклора. Две десетилетия след издаването на последния си албум, една от емблемите на народната ни музика обогатява репертоара си с 12 нови композиции.

„Нашето мълчание през тези години може да се оправдае с липсата на репертоар, който е достоен за следващ компактдиск. Българските композитори се въздържаха да пишат музика за фолклорен хор, за нас”, заяви Дора Христова, диригент на „Мистерията на българските гласове”.

„Мистерията на българските гласове” на връх Шипка (ВИДЕО)

Край на мълчанието слага Петър Дундаков. Композиторът предлага на „Мистерията на българските гласове" една съвременна интерпретация на фолклора.

„Това,което се опитваме да направим, не е да копираме образците от 70 и 80-те години, а да създадем едно ново лице на тази музика, с цялото уважение към традицията и уникалността на тези гласове”, заяви Петър Дундаков.

До българските народни певици застава и един от най-ярките гласове на планетата - австралийката Лиса Джерард.

Албумите на женския хор неведнъж са номинирани за наградите „Грами", а през 1990 я печелят. Затова и очакванията са новият проект също да пожъне успех.

Най-важното обаче е друго - музиката им да достигне до повече хора. Световната премиера на албума е на 25 май.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.