Добрите отношения между Сирия и Северна Корея са от много години

Президентът на Сирия Башар Асад е проявил интерес към това да посети Северна Корея, където да се срещне с лидера на страната Ким Чен-ун, като с това добави нов интересен нюанс в предстоящата следващата седмица среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер, пише електронното издание на американския вестник The Washington Post, цитирано от "Фокус". Съобщението бе направено от държавната агенция на Северна Корея „КЦНА“ без да се споменава кога е възможно да се проведе визитата на Асад, който рядко излиза от родината си през последните седем години, в които страната му е разкъсвана от гражданска война. Изданието уточнява, че засега Дамаск не е коментирал тази информация.

САЩ със санкции срещу Русия, Китай, Иран, КНДР и организации от Турция и Саудитска Арабия

The Washington Post коментира, че дори само споменаването на приятелските контакти между Дамаск и Пхенян може да предизвика допълнителни трудности за САЩ да формулират дневния си ред за предстоящата среща на на 12 юни. Според вестникът, идеята, също така отразява стремежа на Ким да се отърси от изолирания си имидж и да търси по-широки контакти, във връзка с което той прави показни усилия да си уреди среща с руския президент Владимир Путин. В материала на КЦНА се казва, че коментара на Асад за възможно пътуване до Пхенян е направен миналия вторник пред посланика на Северна Корея в Дамаск, но не се уточнява защо се съобщава това чак сега. „Ще посетя Северна Корея и ще се срещна с Ким Чен-ун“, са били думите на сирийския държавен глава, според цитата на КЦНА.

ЕС удължи санкциите срещу Сирия с още една година

Единствените излизания в чужбина на Асад след 2011 година са за визитите му в Русия, като последната от тях беше през май. The Washington Post обяснява, че все още не е обявено какъв ще е обсегът на дискусиите на предстоящата среща в Сингапур между Ким и Тръмп. От Белия Дом се надяват, че на срещата севернокорейският лидер ще поеме конкретни за спирането на ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Путин и Асад се срещнаха в Сочи

От своя страна лидерът на азиатската страна отбеляза, че все още е възможно преговорите с американския президент да бъдат блокирани, включително и заради предстоящите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея. Но Ким, продължава вестникът, търси паралелни отделни контакти със Сеул, като вече два пъти се срещна с президента на страната Мун Дже-ин и изпрати екипи да проведат работни срещи със свои колеги от Юга по различни инициативи, като например възможно събиране на семействата, останали разделени след Корейската война през 1950-53 година. Освен това Ким на два пъти миналия месец беше в Китай, а в четвъртък се срещна с външния министър на Русия Сергей Лавров в Москва. Американският вестник отбелязва, че Сирия и Северна Корея поддържат близки отношения от много години. През 2007-а година Израел унищожи ядрен реактор в Сирия, за който се предполага, че е построен от Северна Корея. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.