Това сочат резултатите от матурите на седмокласниците

Учениците ни - по-добри по математика, отколкото по български език и литература (БЕЛ). Това показва анализът на просветното ведомство след матурите на седмокласниците.

Изпитът е вход за класиране в гимназиите.

Тестът по български се е оказал сложен за много ученици. Слабите оценки са над 8000, което е повече от миналата година. Отличните оценки тази година пък са двойно по-малко в сравнение с 2017-а.

По математика обаче резултатите са доста по-добри от миналогодишните. Има два пъти повече отлични оценки и с над 1000 по-малко двойки.

Резултатите от "малките матури" - по-добри от миналогодишните

По БЕЛ пропуските са при разпознаването и правилното прилагане на глаголните времена. Липсва и ясен и точен изказ при създаването на свободен текст.

По математика за първи път геометрията се е оказала по-лесна за учениците от алгебрата.

По области традиционно най-добре са се представили седмокласниците от София -град, Смолян и Варна. Най-ниски са оценките на учениците от Сливен.

Общо 12 седмокласници още не са получили оценките си. Оказва се, че по време на изпита квесторите са отказали да им дадат листове за белова. Вместо това им казали да пишат върху тези с напечатаните задачи, където обаче нямало място за чертежи. По случая тече проверка.

Външно оценяване в този формат се проведе за последен път, обявиха от образователното министерство. От следващата година изпитът ще протича според новите учебни програми.

Новият тест ще включва наученото през трите години в прогимназията. По литература обаче задачите остават само от произведенията на българските автори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.