Защо те не приемат оставката на социалния министър?

Майките на деца с увреждания ядосани след оставката на социалния министър Бисер Петков. След изненадващия развой на събитията в понеделник следобед, те вече организират протест в Русе в негова защита. Защо един вид протести се сменя от друг вид протести?

„Не очаквахме социалният министър Бисер Петков да си подаде оставката. Не само сме изненадани, а сме шокирани от това, което се случи. Точно започна да се работи по Закона за личната помощ, даже вчера Мая Манолова е предложила на министъра нашия закон, Бисер Петков го е подкрепил и е предложил на следващия ден да говори с майките, за да обсъдят важните точки в закона. Два часа по-късно Бисер Петков беше подал оставка”, коментира за „Здравей, България” Гергана Маврова. Изказването й беше по повод неочакваната оставка на министър Бисер Петков.

На протест майките на деца с увреждания обявиха, че държат Бисер Петков да остане на поста си, защото преговорите с нов министър по техните проблеми биха започнали от нулата. А след разговори с омбудсмана и министъра са стигнали до сближаване на позициите. Родителите на деца с увреждания остават на позиция, че в нов законопроект за личната помощ трябва да бъдат регламентирани персонални помощи за децата им в зависимост от възрастта и заболяването.

Социалният министър подаде оставка

Родители изразиха съмнения, че оставката на социалния министър не е дадена, а поискана.

„Тази оставка е абсолютно неочаквана. Не само неочаквана, тя е шокиращо изненадваща. За първи път виждаме някой да подава оставка, когато започва да работи. По-скоро да се иска оставка, защото ние не вярваме, че тази оставка е подадена доброволно”, коментира Грета Аспарухова.

Протест в Бургас в подкрепа на децата с увреждания

Майките са гневни заради оставката на социалния министър. И вече са се организирали за палаткови протести в подкрепа на Бисер Петков, които ще се проведат в София, Русе, Варна и Бургас. И се закнават протестните им действия да продължат, докато искаянията им бъдат приети.

„Ако министър Петков не бъде върнат на поста си, и ние ще стартираме протест в негова подкрепа”, заканва се Гергана Маврова. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.