Причината - нарастващото напрежение и протести на майките на деца с увреждания

Изненадваща рокада в правителството. Социалният министър Бисер Петков подаде оставка. Причината - нарастващото напрежение и протести на майките на деца с увреждания. Тяхната акция "Системата ни убива" се разрасна и вече има палаткови лагери в София, Варна и Бургас.

Протест в Бургас в подкрепа на децата с увреждания

Родителите вече няколко пъти искаха оставката му, защото са против сегашната социална система и искат генерални законодателни промени. Няколко пъти Бисер Петков опитваше да потуши пожара с работни групи и срещи с техни представители. Да напусне поста искаха и предприемачи заради различия по темата за доходите.

Родители на деца с увреждания на палатков лагер пред парламента (ВИДЕО)

Преди да влезе в Министерския съвет Бисер Петков оглавяваше два мандата Националния осигурителен институт, считан от колегите си за добър експерт по социалните въпроси.

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания

Вторият път обаче напусна три години предсрочно, за да стане социален министър. Бисер Петков е вторият социален министър от кабинет на Бойко Борисов, който подава оставка. Първият беше Ивайло Калфин в кабинета „Борисов 2”. Официално той се оттегли заради генерални политически различия, а после опита да стане президент.

БЕЗСРОЧЕН ПРОТЕСТ ПРЕД НС: Родители на деца с увреждания на палатков лагер

Бисер Петков беше номиниран за поста от квотата на ГЕРБ. Все още не е ясно кой ще поеме поста му. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му веднага.

Междувременно протестиращите майки заявиха, че са шокирани от оставката на социалния министър. Причината е, че проектозаконът за личната помощ, за който те отдавна се борят, вече бил буквално на финалната права. След броени дни той щял да бъде внесен в Народното събрание. Този следобед майките и Бисер Петков дори си стиснали ръцете, че палатковият лагер щял да бъде развален.

Майките се заканват, че това няма как да се случи. Как ще продължат протестните им действия все още не е ясно. Сигурно е обаче, че те ще продължат. Те заявиха още, че Бисер Петков е бил може би единственият социален министър, който е проявил човечност и състрадание към проблемите им.

Репортери: Велина Сашева, Калина Влайкова, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.