Плановете са първата турска АЕЦ да заработи през 2023 г.

Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа „Аккую“ през 2020 г. Изпълнител на поръчката е руската компания „АЕМ-технологии“ (част от „Атоменергомаш“), предаде агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС. Руско-турският мегапроект предвижда следващите години да се изработят общо четири енергоблока ВВЕР-1200. 

Протест пред парламента срещу АЕЦ „Белене”

Припомняме, че строителството на АЕЦ „Аккую“ в провинция Мерсин започна през декември 2017 г. В присъствието на генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов и първия заместник-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. До началото на април руската страна е вложила около 3 милиарда долара в строителството. Плановете са първата турска АЕЦ да заработи през 2023 г. 

Поредица от аварии в румънската АЕЦ „Черна вода”

Русия и Турция започнаха работата по проекта през 2010 г. с подписването на междуправителствено споразумение за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Аккую". За определено време проектът беше в застой заради обтегнатите политически отношения на двете страни. Стойността на централата се оценява на 20 милиарда долара. 

Веднъж, след като е завършена електроцентралата ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси. 

ПРОЕКТЪТ "БЕЛЕНЕ": Министерска проверка как се съхранява оборудването (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турският енергиен министър, зет на Ердоган похвали проекта, като заяви „ние се намираме в решаващ момента, който сбъдва една 63-годишна мечта”. 

Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в ключови направление, включително енергетика, кризата в Сирия, и други ключови политически теми.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.