Росица Димитрова се оттегля след скандал около нейно пътуване до Ню Йорк

Самолетен билет за над 8 хиляди лева предизвика трус в кабинета. Заместник-социалната министърка, която летя в бизнес класа до Ню Йорк, напусна поста си. Решението й беше одобрено от премиера, но ядоса вицепремиера Валери Симеонов.

Валери Симеонов се обяви против оставката на зам.-социалния министър

Скъпото пътуване съвпадна с протестите на майки на деца с увреждания. А социалният сектор продължава да се тресе от скандали.

На фона на продължаващите протести и спорове за парите на хората с увреждания, преди дни се появи информация за скъпата командировка на заместник-социалния министър. Росица Димитрова летяла до САЩ за конференция за хората с увреждания срещу 8300 лева. След последвалите реакции тази сутрин Росица Димитрова подаде оставка. Пред NOVA тя обясни, че си тръгва огорчена.

"Лично си подадох оставката. Сутринта отидох при министър-председателя във връзка с некоректното отразяване на този висок форум, на който бях командирована", поясни тя.

Че трябва да участва в 11-ата сесия на конференцията на ООН в Ню Йорк разбрала седмица преди това.

РАЗГОРЕЩЕНИ СПОРОВЕ: Обсъждат как да се помага на децата с увреждания

Хвърлената оставка обаче ядоса вицепремиера Валери Симеонов. Той беше категоричен, че така се пречи на работата на социалното министерство. И разкритикува премиера."Чувствам се опетнена. Смятам, че всеки на мое място няма да може да сдържи емоцията си. Знам, че не е правилно. Но това, което остава в обществото е нещо, за което аз не нося вина - да бъда командирована в последния момент, при положение, че аз бях командировала през същото време на друго място", заяви Димитрова. 

"Тук съм, за да изразя своето категорично несъгласие, като вицепремиер, с приемането на оставката на Росица Димитрова. Пожертвана е от министър- председателя", категоричен беше той.

Въпреки че Димитрова отговаря за полтики в ресора на вицепремиера Симеонов, оставката й не била съгласувана с него.

"Къде е спала там - някой сети ли се да я попита? В общежитието на посолството. Аз мисля,че това е изключително несериозно", заяви вицепремиерът. 

"Министърът ме командирова, а не аз сама. Аз не съм в процедурата по закупуването на билетите, т.е. - каквото ми купят. Може би затова е и бизнес класа - защото е в последния момент. Но не искам да влизам в обяснителен режим", каза Димитрова на свой ред. Вината си тя видя в това, че не е отказала скъпия билет. 

Освободеният зам.-социален министър: Винаги съм съпричастна и съм помагала

"Каза се това, което правим до момента. На майките искам само това да кажа - винаги съм съпричастна, винаги съм помагала", категорична бе тя. 

Докато подаваше оставка, в социалното министерство работната група за Закона за хората с увреждания отново се събра. Там бяха и майките на деца с увреждания. Именно те бяха сред тези, които поискаха Димитрова да подаде оставка.

"На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет е пътувал, много се извинявам", каза Симеонов. 

"Притеснява ме фактът, че имаше една голяма лъжа - колко в социалната политика в България всичко е чудесно и прекрасно пред ООН", заяви Мая Стоицева, майка на дете с увреждане. 

ПРЕГОВОРИ: Майки на деца с увреждания се срещнаха със социалния министър (ВИДЕО)

"Шокът беше за нас не точно цената на билета, тъй като преди години ние събрахме на един от протестите жълти стотинки и ги дарихме за лимузини. За тези конференции и мястото, на което ходи г-жа Димитрова и другите, и хвалят конвенциите на ООН и колко добре живеят хората с увреждания е потресаващо на фона на геноцида, на който сме обречени", допълни Вера Иванова. 

"Тази оставка според нас е грешка. И това, което се случи в ООН, е свързано именно с тази конвенция за правата на хората с увреждания", коментира Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.