Според зам.-министъра на финансите, нискобюджетният вариант ще струва 1 млрд. лв.

Разгорещени спорове на масата за преговори на тема закон за личната помощ. Майките  на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова представиха закона, заради който вече в няколко града в страната има палаткови  лагери.

Властта, бизнесът и майките на деца с увреждания разговарят

За консенсус е почти невъзможно да се говори. 

Национално-представителните организации разкритикуваха законопроекта на Мая Манолова, като го определиха за нецелесъобразен. Според тях с него щели да се разделят хората с увреждания на различни групи и ще се противопоставят едни на други. Имаше и големи разминавания за цифри. Именно днес трябваше да се представи колко струва един такъв закон за личната помощ. Ставаше въпрос за 100 млн. над досега съществуващите пари, а след това се чу за 670 млн., които е възможно да струва бюджетът. Накрая зам.-министърът на финансите каза, че става въпрос един милиард и сто милиона лв. при нискобюджетен вариант на закона.

Обсъждат се няколко варианта за парите за хората с увреждания

От представителните организации искат от закона да се ползват всички хора с увреждания, като например децата с диабет и тези с аутизъм.

„В момента не 77 хиляди, а само 14 хиляди. Питам, къде е заместник-председателят на Националния съвет, къде сте вие, не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес”, каза Мая Манолова.

На фона на споровете, зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова се извини, че този разговор се е забавил.

Председателят на „Подкрепа“ си спечели освиркванията на майките след като в залата определи закона, за който се борят, като аматьорски, а причините за протестите като политически. И заплаши, че синдикатите могат да отговорят на палатките с по-големи протести.

"Престанете да разхождате тези клети деца по улиците, засрамете се малко", обърна се Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" към майките.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.