Те заедно с омбудсмана внесоха в парламента проектозакона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента проектозакона

за личната помощ. Недоволните родители дадоха петдневен срок на депутатите да го приемат. И заплашиха с ефективни протести.

Омбудсманът внася в НС коригирания законопроект за личната помощ

До вчера емблема на протеста бяха черните балони. Днес мястото им заеха бели гълъби. Птиците бяха пуснати в небето като символ на исканията на майките - за свобода и независим живот.

Проектозаконът на омбудсмана и майките слага край на кандидатстването по програми за личен асистент. Хората, които имат нужда от помощник, ще могат сами да избират кой да е той и за колко време да бъде нает. Според предложената реформа на хората с увреждания ще се прави индивидуална оценка на потребностите.

Димитров: В надвикването се загуби истината за хората с увреждания

И тъй като преди дни стана ясно, че в бюджета за тази година няма как да се заделят още 100 милиона лева за предложената реформа, майките са готови на компромис.

Корекции по закона били правени до 3 часа сутринта. Напълно редактираният вариант беше внесен по обед в парламента.

И докато Мая Манолова внасяше законопроекта, пред палатковия лагер в знак на подкрепа се събраха десетки хора, сред които бяха не само родители на деца с увреждания. До протестиращите майки застанаха и българи, които вече не живеят у нас. Подкрепа дойде и от другите градове в страната, където има издигнати палаткови лагери.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.